Изненадващо стабилни данни от Европа

Bloomberg

Еврото скочи спрямо щатския долар за пръв път от осем месеца насам след успокояването на страховете, че кризата с държавния дълг в региона на 16-те държави с обща валута ще се влоши и ще се пренесе и към глобалната икономика.
Щатският долар падна през юли спрямо останалите най-търгувани валути в седмицата преди публикуването на доклада за заплащането в американската икономика. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке пък потвърди преди седмица, че „икономическите перспективи остават необичайно несигурни“. Зелената валута падна в петък под 86 йени за пръв път през тази година, след като последните данни показаха, че ръстът на американската икономика се е забавил през второто тримесечие на 2010 г.
„Данните от Европа бяха изненадващо стабилни, докато всички признаци сочат, че САЩ могат да очакват по-бавно възстановяване през втората половина на годината, заяви Василий Серебряков, валутен стратег в Wells Fargo & Co., Ню Йорк. Забелязват се определени сигнали от посока на Фед, че е възможно бъдещо улеснение, в случай че икономиката се влоши“.
Еврото се покачи с 6,7% до $1,3052 в петък след $1,2238 на 30 юни – това е първият му скок от ноември насам, когато поскъпна с 1,9%. Единната европейска валута скочи с 10% от четиригодишното си дъно от $1,1877, което достигна на 7 юни. Еврото поскъпна с 4,3% до 112,84 йени. Щатският долар поевтиня с 2,2% до 86,47 йени, което е третият му месечен спад.
Шведската крона е с най-добро представяне сред основните валути през юли, след като е поскъпнала с 8,1% до 7,2104 спрямо щатския долар и с 1,3% до 9,4113 спрямо еврото.

Шведски подем

Брутният вътрешен продукт на скандинавската държава е нараснал с 1,2% през второто тримесечие след коригиран ръст от 1,5% през първите три месеца на годината, съобщават от Шведския статистически институт. На 1 юли централната Riksbank удвои основния си лихвен процент за кредитиране от рекордното дъно до 0,5%, за да обуздае скока на цените на жилищата.
Еврото поскъпна, след като Комитетът на европейските банкови надзорници (CEBS) съобщи на 23 юли, че само 7 от 91 банки от Европейския съюз не са преминали стрес тестовете.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви пред репортери в Базел миналата седмица, че стрес тестовете са „много важно упражнение по прозрачност, което ние в ЕЦБ ценим високо“. На 5 август са насрочени и срещите за определяне на политиката на ЕЦБ и на Bank of England.
Индексът на доверието на изпълнителните директори и клиентите към държавите, използващи еврото, този месец се е увеличил до 101,3 – най-високото ниво от март 2008 г., съобщиха от Европейската комисия миналата седмица. Броят на безработните в Германия е паднал през юли за 13-и пореден месец до 3,21 млн.
„Онова, което най-много помага на еврото, са стабилните силни данни, казва Джон Дойл, стратег за Tempus Consulting Inc., Вашингтон. Добрите резултати за безработицата в Германия, както и икономическото доверие са напълно достатъчни, за да го изстрелят още нагоре.“
Американската икономика се е разраснала с годишен ход от 2,4% през второто тримесечие след коригираното увеличение от 3,7% през първите три месеца на годината, съобщи в петък Министерството на търговията на САЩ. Средната прогноза на 81 икономисти в проучване на „Блумбърг нюз“, е вещаела увеличение от 2,6%.
Процентът на безработицата ще се увеличи до 9,6% през юли от 9,5% през юни според средната прогноза на 57 икономисти в проучване на „Блумбърг нюз“, появила се преди доклада на Министерството на труда, който се очаква на 6 август. Работодателите може да съкратят 60 000 работни места в неселскостопанските сектори по време на втория тур на съкращения.
Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард написа в доклад от 29 юли, че САЩ все повече се приближават към дефлационния модел на Япония, и препоръча на централната банка да възобнови покупките на американски правителствени облигации, ако икономиката се забави и цените започнат да падат.

Гласът на Бернанке

На 21 юли председателят на Фед Бен Бернанке заяви пред Банковата комисия към американския Сенат, че отговорните за политиката институции „остават в готовност“ да направят всичко необходимо, за да подпомогнат ръста, макар и да се подготвят за увеличаване на лихвените проценти и намаляване на рекордните баланси.
Йената поскъпна до 85,95 спрямо щатския долар в петък – най-високото й ниво от 30 ноември насам.
Представители на отговорните институции в Япония намекнаха миналата седмица, че по-силната валута може да застраши икономическия ръст, което от своя страна предизвика спекулации, че ще предприемат мерки да предотвратят този риск.
Хидетоши Камезаки, който е член на управителния съвет на Bank of Japan, подчерта в реч в Сапоро икономическите рискове от поскъпването на йената и заяви, че банката ще предприеме мерки против дефлацията – доста по-настойчива позиция от тези на колегите му в другите централни банки.
„На път сме да станем свидетели на многогодишни и дори в някои отношения десетилетни ниски стойности на курса долар-йена, което вероятно ще предизвика значителен реторичен отпор и дори ефективни мерки от страна на японското правителство“, смята Джак Шпиц от National Bank of Canada, Торонто.
Миналата седмица Nissan Motor Co. съобщи, че ще увеличи производствения си капацитет до около 700 000 автомобила годишно и може да помисли за увеличаване на износа от САЩ, тъй като силната йена прави северноамериканската продукция по-конкурентоспособна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *