Износът за трети страни расте по-бързо отколкото за ЕС

Износът на български стоки за страните от ЕС през първите шест месеца на годината се е увеличил с 6.5 на сто в сравнение със същия период на миналата година и е бил за 12.3 млрд. лева, показват данните на НСИ. По традиция основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 69.5% от износа за държавите – членки на ЕС.

Най-голям ръст има при износа на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюневи изделия – с 26.2%, а най-голям спад има при храните и живите животни – с 8.4%.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (9.1%) се наблюдава в сектор „Химични вещества и продукти“, а най-голямо намаление (6.7%) при машините, оборудването и превозните средства.

От януари до юли износът от България за страните извън евросъюза е нараснал с 10.2% за година до 10.1 млрд. лева. Той е бил насочен основно към Турция, Гибралтар, Русия, Китай, Украйна и Сърбия, които формират 52.6% от износа за трети страни. Само за шестте месеца експортът към трети страни е бил с ръст от 9.8%.

Само през юли експортът извън ЕС расте с 11.1 на сто за година.

Вносът на България от ЕС за периода януари – юни намалява с 6.8 млн. лв. спрямо същия период на предходната година и е за 14.4 млрд. лв. Най-много стоки са внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *