Износът на България все повече се забавя.

Очакванията на Министерството на финансите и други институции за забавяне на ръста на българския износ към края на 2015 г. продължават да се сбъдват. За периода януари – ноември 2015 г. общите продажби на България зад граница са се увеличил с 5.3%, което е доста далеч от двуцифрените темпове на растеж през първата половина на годината. Стойностният му обем е 41.9 млрд. лв. за целия период. Само за ноември спрямо същия месец година по-рано има спад от 0.9%.

Причината до голяма степен е свързана със спадовете на продажбите към трети страни от август насам. Това се дължи на ниските цени на горива, метали и храни на международните пазари, както и на икономическите проблеми на някои от основните ни търговски партньори извън ЕС, като например Китай и Русия. За съжаление експортът към ЕС също постепенно се забавя и през ноември е нараснал с едва 1.1%. Предвид индикациите за забавяне в глобалната икономика дори и европейският двигател за българските износители вероятно ще бъде принуден да превключи на по-ниски обороти и вероятно в следващите месеци поръчките и към местните поддоставчици ще намалеят допълнително.

Продажбите към ЕС растат

Все пак за единадесетте месеца на годината износът на България към ЕС се увеличава с 8.2% на годишна база и достига 26.9 млрд. лв. Съюзът остава по-важният пазар за компаниите като около две трети от продажбите ни в тази посока се насочват традиционно към Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Въпреки летните икономически сътресения в Гърция експортът ни към тази дестинация все пак е нараснал с 2.1% за периода януари – октомври. По-подробната разбивка на продажбите по вид стоки и страни за ЕС към края на октомври показва (за ноември ще е налична след месец), че се затвърждава тенденцията от последните няколко месеца за ЕС да изнасяме най-много електроника и машини, чиито продажби са скочили с 20.5% на годишна база за периода януари – октомври 2015 г. и достигат 2.58 млрд. лв. Тук влизат различни електрически двигатели, трансформатори, жици, електронни интегрални системи, панели, кабели. На второ място вече са други видове машини и апарати – например котли, двигатели, турбини. Доскоро медта беше експортна стока номер 1 към дестинациите от ЕС, а сега остава вече на трето място. Причината е, че стойностният обем на продажбите й не расте толкова бързо колкото преди заради по-ниските цени на метала на международните пазари.

Застой на износа към трети страни

При третите страни за периода януари – ноември 2015 г. износът се увеличава с минималните 0.4% на годишна база до 15 млрд. лв. Над половината от стойностния обем на експорта е насочен към Турция, Китай, Сърбия, Русия, Македония, САЩ и Сингапур. Само през ноември продажбите на България към трети страни спадат с 4.3% спрямо ноември 2014 г., а вероятно отрицателните тенденции ще продължат. Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) коментира за „Капитал“ в началото на януари: „Експортът ще пострада и няма да бъде водещ двигател на растежа основно заради забавянето на китайската икономика.“ Според нея през последните години България има много сериозна пряка експозиция към този пазар, но също така и непряка – по линия на Европейския съюз и най-вече Германия. Данните на НСИ показват, че за януари – ноември 2015 г. експортът ни към Китай се е увеличил с 3.4%, но в тази посока изнасяме най-много различни метали и руди, чиито ниски цени ще бъдат основни рискове за износа през 2016 г. Само пред 2015 г. цените на основните метали спаднаха с около 30%, възможно е тенденцията да се задържи и през тази година.

Другите рискове за продажбите ни към трети страни са по линия на Турция и Русия. В доклад от миналата седмица Световната банка предупреди, че България е сред държавите в Европа, които ще усетят най-много забавянето на растежа на турската икономика, както и икономическите проблеми на Русия и Китай. Причината за тази зависимост са тесните търговски и финансови взаимоотношения на България с тези развиващи се пазари. Страната ни е дълбоко интегрирана във веригите на доставки, а като цяло регионът е силно зависим от търговията със суровини. С 25.6% е спаднал износът ни към Русия за единадесетте месеца от годината, и в номинално изражение Сърбия я изпреварва в класацията на основните ни търговски партньори. Освен санкциите върху търговията ни с Русия оказва влияние и спадащият курс на рублата. Към основния ни търговски партньор извън ЕС, Турция, също намаляват продажбите – с 2.2%. Съществено (с 37.7%) продължава да намалява износът и към Сингапур. Дестинацията се използва основно при продажба на нефт и нефтопродукти за данъчни цели.

Така по всичко изглежда, че прогнозите за забавящ се износ, което ще доведе до това българската икономика да разчита повече на вътрешното потребление за растежа си, са реалистични. В средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите се очаква общият ръст на експорта за 2015 г. да е 8.1%, за 2016 г. – 4.6%, 4.8% за 2017 и 5% за 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *