Износът на Газпром за Европа с нов рекорд

Износът през 2017 година на „Газпром“ за Европа е увеличен до рекордните 193 млрд. кубически метра, съобщава „Файненшъл таймс“. Както отбелязва изданието, руското синьо гориво продължава да е популярно на Стария континент, независимо от опитите на някои членове на ЕС „да намалят енергийната си зависимост“ от Москва.

През миналата година експортът на руски газ в Европа е нараснал с 8,1%, достигайки рекордните 193 млрд. кубически метра. Това е било постигнато независимо от растящата конкуренция и опасенията, предизвикани от руското доминиране на европейския пазар. Най-голямата газова компания в света „Газпром“ доставя почти 40% от синьото топливо на Европа. През последните години руският гигант бе принуден да намали цените, за да запази пазарния си дял. Това е особено актуална тенденция на фона на стремежа на някои членове на ЕС да намалят зависимостта си от руския внос. Така например Полша, Литва и някои други страни строят терминали за съхранение на втечнен природен газ с цел увеличаване на вноса от САЩ и Катар.
Наред с това, някои източноевропейски страни правят опити да блокират енергийните проекти на „Газпром“, включително и „Северен поток – 2“.
Независимо от това обаче, „Газпром“ регистрира рекорден износ за Европа втора година подред. Потреблението на руски газ компенсира намаляването на собствения добив в такива страни като Холандия.
„Тенденцията за увеличение за втора поредна година на рекордните показатели демонстрира от една страна активно растящата нужда на европийските страни от руски газ, а от друга страна доказва, че доставките са надеждни и в необходимите обеми“, заяви председателят на управителния борд на „Газпром“ Алексей Милер.
В опит да запази експортните си възможности, съставлаващи по-голямата част от доходите му, „Газпром“ увеличава инвестициите в строителство на нови газопроводи. Така например, компанията е похарчила 55 млрд. долара за тръбопровода „Силата на Сибир“, който ще започне доставки на газ за Китай през следващата година. Строителството на „Северен поток – 2“ бе отложено заради протести в ЕС. Проектът е застрашен и от американски санкции, които могат да ограничат финансовото участие на европейски компании.
„Газпром“ има и вътрешна конкуренция в лицето на фирмата „Новатек“, която неотдавна пусна в експлоатация завода за втечнен природен газ „Ямал“. Оптимистите за бъдещето на мегакомпанията обичат да се шегуват дори така: Когато в Русия свърши газът, Газпром ще може да отоплява страната още поне една година, просто като гори парите си…

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *