Износът спада през февруари

За втори път в последните близо две години износът на стоки отчита спад, като причината отново се крие в намалената търговия с държави извън ЕС. През февруари общият експорт е бил за 3.83 млрд. лв., което е надолу с 5.3% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт, публикувани в четвъртък.

Понижението на експорта за трети страни започна през ноември миналата година, като намалението е основно при горивата, храните и цигарите. През повечето от предходните месеци износът към ЕС успяваше да компенсира минуса към трети страни. Сега статистиката отчита забавяне на ръста към партньорите в съюза до 6.5% при 27% през януари. Сигнали за забавяне на експорта се видяха и в няколко отчета на публични компании.

Месечен спад

Понижението на износа на стоки към трети страни продължава да се задълбочава през февруари, като статистиката отчита 25% намаление. То идва основно от стоковите групи на горива и масла, безалкохолни, алкохолни напитки и тютюн, храни и живи животни. На годишна база намаленията във всеки от тези отрасли са между 38% и 69%. В данните на статистиката се вижда и значително намаление на стойността на продажбите към един от големите ни външнотърговски партньори извън ЕС – Турция. За първите два месеца на годината спадът е почти 30% на годишна база.

За сметка на това вносът продължава да расте, което е очаквано, предвид че потреблението е един от основните двигатели на икономиката напоследък. За първите два месеца увеличението е с над 11% до 9.6 млрд. лв. Само за февруари ръстът е по-малък – 3.1% на годишна база. Запазва се тенденцията голяма част от вносните стоки да са с произход други държави от ЕС – за първите два месеца вносът от държави членки е за над 5.78 млрд. лв., тоест около 60% от общия.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *