Изпитът по литература в СУ: Йовков, Ботев, Далчев

„Пътища на прозрението в разказите на Йордан Йовков“ и сравнение на цитати от „Към брата си“ на Христо Ботев и „Дяволско“ на Атанас Далчев“ са двете теми, измежду които могат да изберат кандидат-студентите, обяви пред БНР доц. Бойко Пенчев, председател на изпитната комисия.
Изпитът ще продължи четири астрономически часа.  Авторите, включени в конспекта за подготовка за изпита, са 14.  За всеки автор ще има по една формулирана тема, независимо дали „той се е падал скоро или отдавна, това няма значение“, обясни доц. Пенчев. Той уточни, че понякога може да се формулират и две теми върху творчеството на даден автор.
Минимум 14-15 теми са били бъдат формулирани по първата изпитна задача – за интерпретативното съчинение.  Обикновено за втората задача – сравнението на цитати, се подготвят по 6-7 варианта, от които се изтегля един, отбеляза доц. Пенчев. По думите му изпитните работи ще се проверяват от университетски преподаватели и от „базови“ учители.
Резултатите от изпита ще бъдат готови до десет дни. Над 2000 са кандидат-студентите, заявили желание да се явят на изпита по български език и литература в СУ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *