Изплашени клиенти теглят милиарди от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от „Уолстрийт Джърнъл“ и от агенция Блумбърг.

Редица фондове са предприели стъпки за изтегляне на ценни книжа или парични средства от най-голямата германска банка, като според тези източници, става въпрос за AQR Capital Management LLC, Capula Investment Management LLP, Citadel LLC, Luxor Capital Group LP, Magnetar Capital LLC и Millennium Management LLC.

Изданията посочват, че сумата на наскоро изтеглените активи или на заявките за теглене на средства вече е достигнала милиарди долари, въпреки че според анализатори, това е една малка част от стотиците милиарди в баланса на банката, тъй като Дойче банка има бизнес, разполагащ с клиентски депозити в размер на над 600 млрд. долара.

Трябва да се има предвид, че клиентското раздвижване през последните дни не означава, че хедж фондовете са спрели да правят бизнес с Дойче банка, но те са предприели стъпки за прехвърляне на някои от техните сметки, финансови споразумения и търговия към други банки, тъй като има засилване на въпросителните около капиталовата позиция на голямата кредитна институция, посочват източници на двете финансови медии.

Снощи Блумбърг съобщи, че през настоящата седмица някои клиенти на Дойче банк са преместили техните дериватни авоари към други фирми, като агенцията се позовава на вътрешен банков документ.

Тази информация предизвика нов солиден спад на акциите на немската банка с 6,67% по време на вчерашната търговия на Уолстрийт, като в даден момент акциите дори се сринаха с 9,1% към поредно в последните дни историческо дъно.

Това накара Дойче банк да направи изявление, в което посочи: Нашите търговски клиенти са сред най-опитните инвеститори в света. Ние сме уверени, че по-голямата част от тях имат пълно разбиране за нашата стабилна финансова позиция, за сегашната макроикономическа среда на фона на течащите съдебни спорове в САЩ и за напредъка, който правим с провежданата от нас стратегия.

През последните дни Дойче банк заяви многократно, че тези опасения не са оправдани. Според банкови анализатори, ликвидността – или наличието на достатъчно лесни за продажба ценни книжа и други финансови инструменти, за да се покрият клиентски задължения – не представлява належащ проблем, тъй като банката разполага с ликвидни резерви за повече от 220 млрд. евро.

Те обаче допълват, че липсата на убедителна печеливша стратегия и отслабващото доверие на акционерите в банката представляват сериозен проблем. Лошите финансови резултати и потенциалните големи по размер глоби (наскоро Министерството на правосъдието на САЩ поиска да глоби Дойче банка с 14 млрд. долара) започват да „изяждат“ средства от капиталовия буфер на кредитната институция, който и без това вече е  по-тънък от този на редица от нейните конкуренти. Страховете, че банката може да бъде принудена да набира свеж капитал, вреди на настоящите ѝ акционери чрез опасността да намали техните дялове и това вреди сериозно на акциите на Дойче банк, търгувани на фондовите пазари. Спадът на нейните акции пък би направил по-труден евентуален процес по набиране на допълнителен капитал, информира econ.bg.

Ситуацията с Дойче банк се усложнява допълнително от трудната и деликатна политика в самата Германия. През последни дни канцлерът Ангела Меркел и други официални правителствени представители бяха изправени преди редица въпроси относно тяхната склонност за евентуално оказване на държавна подкрепа за най-голямата германска банка. Опровержения, че Дойче банка е търсила подкрепа от властите в Берлин, направи и самият шеф на кредитната институция Джон Краян. Той подчерта, че нито е търсил, нито се нуждае от държавна спасителна програма за управляваната от него банка. Говорител на Меркел също подчерта, че няма нужда от подобни спекулации за официална финансова подкрепа на Дойче банк.

Всички това провокира нов солиден спад на акциите на Дойче банк в началото на днешната европейска търговия. Сега акциите на водещата немска банка се понижават с над 6%, като дори за кратко паднаха с 8,6% към ново рекордно дъно около 9,90 евро за една акция.

Това се отразява негативно на целия европейски фондов пазар. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,26%, немският индекс DAX пада с 1,45%, френският CAC40 – с 1,6%, италианският MIB – с 1,75% и британският FTSE100 – с 1,19%.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *