Изплащането на вложенията в КТБ ще започне през ноември

В началото на другия месец ще започне изплащането на гарантираните влогове до 100 хил. евро в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи служебният финансов министър Румен Порожанов. Така той опроверга появилата се информация, че се подготвя изплащане на депозитите в банката с облигации.

Възстановавянето на средствата по влоговете ще стане, след като е готова оценката за състоянието на банката и се вземе решение за нейното бъдеще. Оценката се прави в момента от трима одитори.
Бъдещете на банката обаче не е ясно тъй като партия ГЕРБ, която спечели най-висок резултат на парламентарните избори, настоява да бъде назначен международен консултант, който да оцени капиталовата ликвидност на КТБ. Все още не е направен и план за оздравяване на банката от страна на австрийския фонд EPIC, в който влизат тримата основни акционери в банката – „Бромак“ на Цветан Василев, руската Външнотърговска банка и Оманският фонд.
Във връзка с изказването на адвоката на вложителите в КТБ Галя Сербезова, че в кабинета е внесен законопроект за изплащане на депозитите с облигации, Порожанов изтъкна, че „подобно нещо в Министерството на финансите, не само че не е помисляно, не е писано или каквото и да е като някакъв вариант“.

Темата с облигациите, продължи той, е обсъждана по повод дефицитът от над 1,5 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) за покриване на всички гарантирани депозити в КТБ и възможността Фондът да емитира облигация, за да осигури недостатъчния в момента ресурс.
Другата възможност, по думите на Порожанов, е нужните средства да се осигурят чрез ликвидна подкрепа от държавата. И двете възможности обаче трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Предстоят спешни поправки в Закона за гарантиране на влоговете, според които вложителите да имат достъп до парите си в 7-дневен срок, след като банка обяви неплатежосособност. Намеренията са промените да бъдат внесени за одобрение в Парламента в първите дни на ноември.
Корпоративна търговска банка е под особен надзор до 20 ноември, а парите на вложителите са блокирани в нея от юни. Заради пропуски в българското законодателство, които не позволяват средствата да бъдат изплатени, Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *