Изплащането на депозитите от КТБ започва на 4 декември

Девет банки ще изплащат парите на вложителите в Корпоративна търговска банка от 4декември, съобщи премиерът Бойко Борисов. Това стана ясно по време на срещата му с финансовияминистър Владислав Горанов, председателя на парламентарнатабюджетна комисия Менда Стоянова и Асоциацията на банките вБългария. Новият шеф на Фонда загарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков уточни, че деветте банки ще изплащат депозитите до 100 хил. евро. Първият трансфер на средства от КТБ къмдруги банки ще бъде безплатен за хората, но това няма да ебезплатно за държавата, обясни премиерът. „Изплащането започва на 4 декември. Тъй като този ден е четвъртък, Фондът ще помоли деветте банки да изплащат депозити и през първата събота и неделя на 6 и 7 декември”, каза Миленков. Той допълни, че изплащането на гарантирани депозити ще продължи пет години и помоли хората да не се струпват в първите дни.
Планира се полицаи да охраняват допълнително клоновете на банките, от които ще се изплащат гарантираните влогове.

Вложителите с депозити в КТБ трябва да проверят дали името им фигурира в списъка на хората с гарантирани влогове. Ако не са включени в него, те могат да подадат писмено възражение до квесторите на КТБ в срок от 12 месеца от старта на изплащането.
Кои са банките, към които ще се разпределят паричните потоци от КТБ, и от които ще става изплащането на средствата, ще се разбере в понеделник – 24 ноември.

Банките проявяват огромен интерес да поемат изплащането на влоговете от КТБ. Според в. Капитал, при подобни операции служителите на банката успяват да убедят депозантите да не теглят средствата, а част от сумите по малки влогове остават непотърсени. Така те могат да се ползват като ликвиден ресурс от обслужващата институция.

Друго важно решение, което ще вземе Фондът, е изборът на синдици на КТБ. Те ще имат сериозни правомощия да се разпореждат с масата на несъстоятелността, като ще могат да продават активи, да се разпореждат с цесии, да се опитват да продават банката и др.

Междувременно стана ясно, че между първо и второ четене на актуализацията на бюджета ще бъде предложен законов текст, който да отмени всякакви прихващания между кредити и депозити в Корпоративна търговска банка. Според министър-председателя Бойко Борисов, това ще позволи на държавата да спести 800 млн. лв., които иначе трябва да бъдат изплатени на вложители в КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *