Израел получава 38 $ млрд. военна помощ

Израел ще получи американска военна помощ в размер на 38 млрд. долара – по 3,8 млрд. годишно.

 

 

Това предвижда споразумението между Израел и САЩ, което бе подписано, съобщава в. „Коммерсант”. Споразумението се отняса за периода 2019 – 2028 г., като то бе финализирано след десетмесечни преговори, които често бяха на границата на провала.

Израелските власти оцениха резултата от тях като „огромно постижение“. Става дума за най-големия пакет военна помощ, предоставян някога от САЩ на друга държава. Израелският министър на вътрешната сигурност Гилад Ердан уточни, че мащабите на ежегодната помощ на САЩ към страната ще бъде увеличена с 20%.

Според депутата от левицата Ципи Ливни условията по споразумението е можело да бъдат дори по-добри. „Министър-председателят Бенямин Нетаняху не трябваше да спори с президента Обама“, заяви Ливни. Според нея конфронтацията между израелските и американските власти се е засилила след постигането през юли 2015 г. на международното споразумение за иранската ядрена програма, информира economynews.bg.

Подписаният документ ще влезе в сила през октомври 2018 г. От въпросните 38 млрд. 5 ще бъдат отделени за развитието на израелската ПВО.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *