Израел търси служители за 10 000 работни места в IT сферата

Технологичната индустрия на Израел е най-бързоразвиващата се част от икономиката на малката държава – на нея се дължат 14% от производителността и 50% от износа. Но в близкото десетилетие я очаква недостиг от около 10 000 инженери и програмисти, в рамките на пазара, на който работят 140 000 души, показват анализите на Агенцията по иновациите.

В последните три години Израел падна с шест позиции до 17-о място в класацията на Световния икономически форум за това колко лесно е да се открият квалифицирани работници в технологичната сфера.

Този недостиг е особено тревожен за близо 5000 стартиращи фирми, на които им се налага да се състезават за работна ръка с технологични гиганти като Google, Intel, Microsoft и Apple.

Основната причина за недостига е резкия спад в броя на студентите, които завършват компютърни науки, математика и статистика – от 3000 през 2005 през 2008 г. те са били 1600. Това отчасти се дължи на проблеми в гимназиалното и началното образование. След пукването на дотком балона много израелски IT работници изгубиха работните си места, което допълнително демотивира студентите.

„Защо все още има часове, в които няма компютри?“, пита Ифат Турбинер, изследовател в университета „Бен–Гурион“. „Ако не се отделят повече пари за създаване на технологично мислене от началното училище, ще пострадат всички индустрии.“

Министерството на образованието обяви планове за по-интензивно обучение по математика и наука, особено в селцата, където невинаги има достъпни часове за напреднали. Правителството има и дългосрочни инициативи за интеграция на ултраортодоксалните евреи и арабите – най-бързо растящите сегменти от населението. 11% от израелците са ултраортодоксални евреи, за които обучението по религия е по-важно от науката и математиката.

Освен мерките у дома кабинетът опитва да привлече бързо работници и от чужбина. Правителството подготвя 500 визи за студенти, учили необходимите специалности в чужбина, които да им разрешат обучение в израелски университети, при условие че останат да работят в местните фирми за една година. Освен това се работи и по облекчаване на бюрокрацията за получаването на безсрочните „експертни визи“.

Междувременно стартъпите се оглеждат за работна ръка в чужбина. Украйна е топ дестинацията за тях – близо 100 израелски развойни центъра са базирани там. Силните традиции в обучението по математика и компютърни науки в бившите съветски държави са довели до това, че над 20 000 души завършват подобна специалност в Украйна ежегодно. Заплатите на софтуерните инженери в Украйна са близо 40% по-ниски от тези в Израел. Работници се набират и в държави като Полша и България.

Пристигането в Израел на милион имигранти от съветските държави през 90-те също създава силни връзки. Wix.com, компания, която помага на малки фирми да създадат свои сайтове, е назначила на работа 120 души в два развойни центъра в Украйна и 80 в център в Литва, информира econ.bg. „В една и съща времева зона са, говорят добър английски, всички са руски говорещи. Някои от хората ни тук са бивши руснаци“, казва главният мениджър на развойните центрове на Wix Боаз Инбал. „Имаме директни полети и до двете страни. Лесно ни е да си комуникираме и да работим заедно.“

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *