Източноевропейки – жертва на търговията с хора

Броят на жертвите нараства

През 2008 година в Германия е имало 482 предварителни следствия срещу търговия с хора с цел сексуална експлоатация. Това означава ръст от 6 на сто спрямо 2007 г. Увеличил се е броят на жертвите от България и Румъния.

Най-честите жертви на търговия с хора и принудителна проституция в Германия са от Източна Европа. Полицията регистрира през изминалата година общо 676 жертви, 256 от които са от България и Румъния. Наредс тези две страни рязко покачване се отбелязваи на жертви отНигерия. Това стана ясно от Доклад на Федералната криминална служба, представен във Висбаден.
Много отизвършителите са от Източна Европа
Една четвърт от жертвите са били малолетни, а тези на възраст между 14 и 17 години са се удвоили спрямо предходната година. Извършителите от Германия са най-многобройни, общо 40 на сто. Следват ги тези от Румъния, България и Турция. От източното разширяване на ЕС по-голяма част от заподозрените извършители са пребивавали легално на територията на Република Германия. И докато преди границите са били естествена пречка за влизането на криминално проявени граждани извън рамките на ЕС, с новите страни-членки тази защита е премахната.
Разбиването на криминалните мрежи става все по-трудно

Основната схема за привличане на главно млади жени от Източна Европа в Германия е предложението за някаква работа. В повечето случаи такава работа изобщо не съществува и мигрантите стават лесна плячка в ръцете на похитителите, които ги използват в повечето случаи за проституция. Жертвата развива отношения с извършителя, които често стигат до пълна психологическа и психическа зависимост, което улеснява намерението на престъпниците да се възползват от тях по всякакъв начин.
Поради това следователите изпитват трудности да идентифицират жертвите като такива. Повечето от тях са сплашени до степен на абсолютна затвореност и в никакъв случай не са готови да сътрудничат с полицията. Така например немалко са случаите, когато извършители държат под контрола си жени от Африка, демонстрирайки властта си над тях чрез магията на куклите вуду.
В търсене на изход от омагьосания кръг
Затова Федералната криминална служба е пуснала в ход проект, с койтода сенамерят нови механизми за противодействие срещу търговията с хора. Само акони се удаде да спечелим доверието на жертвите и да ги убеди дани сътрудничат, „ще успеем да прекъснем обръча от потисничество, сплашване и зависимост между жертвите и извършителите“, смята директорът на Федералната криминална служба Йорг Цирке.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *