Из дебрите на предизборната икономическа митология

Не знам дали тази история е истинска, но използването на звучащи авторитетно и съшевременно неясни за широката публика термини е метод за манипулиране на избирателите, койтo e популярен сред някои политици. В момента сме свидетели на нещо подобно и в България. С наближаването на изборите, управляващите все по-често и по-разпалено ни убеждават, че страната ни е икономически оазис на Балканите понеже брутния и вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарастне следващата година с над 3%, дефицита и по текущата сметка бил минимален, a фискалната и дисциплина добра и т.н. Какво всъщност се крие зад тези думи на премиера Б. Борисов и сие?
Нека се вгледаме малко по-отблизо в брутния вътрешен продукт (БВП), който е най-често използвания показател за описване състоянието на една икономика. БВП на България показва общо колко пари са похарчени за стоки и услуги в размките на политическите граници на страната. Всеки път, когато някой в България си купи стока или услуга, нивото на нейното БВП се покачва. Примерно, ако някой ви счупи прозореца и вие похарчите 100 лева от спестяванията си за да го смените с нов, резултатът от тази транзакция ще бъде следния: – БВП на България ще се увеличи защото ще сте заплатили както за новия прозорец, така и за труда по смяната му.- Пак ще имате прозорец като предишния, но вече ще сте със 100 лева „по-беден“ от преди.
Подобен би бил ефекта и ако държавата решеше да построи паметник на премиера Бойко Борисов с пари на данъкоплатците: – БВП на България ще се увеличи поради държавните разходи по закупуването на материалите за паметника и заплащането за направата му.- В “държавната хазна” ще има по-малко пари от преди, а икономическата полза от паметника ще бъде почти нулева поради факта, че той не е производствен актив. Очевидно, това което е добро за БВП на една държава не винаги е добро за хората, които живеят в нея.
Без да се впускаме в макроикономически анализ нека кажем няколко думи и за дефицита по текущата сметка. За да се намали въпросния дефицит е нужно повече да се спестява в страната и по-малко да се харчи от държавния бюджет (т.е. да има бюджетен излишък). Следвайки икономическата политика на правителството, министърът на финансите Симеон Дянков предпочита да редуцира дефицита като намалява разходите от бюджета. Това по принцип не е лоша практика, но въпросните разходи не могат да бъдат намалявани безкрайно. Дори и да затворим всички държавни болници и училища, постигайки излишък от 10% примерно, това пак може да не елиминира дефицита по текущата сметка защото тя се влияе от редица фактори ограничаващи положителното влияние на бюджетния излишък. Именно поради това, целта на икономическата политика на едно правителство не трябва да е генерирането на положителни макроикономически показатели, а осигуряването на икономическото благоденствие на хората, които са му гласували доверие.
Ето част от икономическата реалност с която всеки ден се сблъскват обикновените хора в България. Според данни на европейската статистическа служба Евростат, нивото на безработицата в България е достигнало рекордните за последните пет години 11.7%. При положение, че около 20% от населението на България е на пенсионна възраст, а броят на хората в трудоспособна възраст намалява прогресивно, цифрата 11.7% изглежда доста смущаващо. Интересното тук е, че всеки път когато някой безработен се отчае и спре да търси работа, той отпада от трудовата борса. В резултат на това той вече не се брои за безработен и нивото на безработицата всъщност спада. Това на практика означава, че истинският процент на безработните в България надвишава 11.7%. Каква е съдбата на тези, които са се отчаяли да търсят препитание в родината си? Повечето от тях вече са преместили адресната си регистрация в посока икономическия „неоазис“ Гърция и е малко вероятно скоро да си тръгнат доброволно от там.
Какво очаква българите, които в момента си изкарват прехраната в България? Според анкета на Българската стопанска камара (БСК), проведена сред нейните членове през Септември 2011, 53% от работодателите в България не предвиждат увеличение на заплатите догодина. Едва около една трета от работодателите (29%) имат намерение да направят това. Сред най-често изтъкваните причини за задържане на заплатите работодателите посочват влошеното финансово състояние на фирмата или на отрасъла, в който оперират. Други от тях изтъкват като причина несъбраните си вземания, особено тези от държавата.
Друг проблем с който икономически заетите българи се сблъскват е, че цялата тежест по финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пада върху раменете на 1,6 милиона души, които работят в частния сектор. Те не само издържат системата, но и не могат да я ползват пълноценно и са принудени да плащат за частни прегледи, въпреки че вече веднъж са платили на държавата за лечението си.
България не е особено благоприятно място и за развиване на бизнес, според индекса на икономическата свобода на американската фондация Херитидж, който измерва до каква степен бизнес климата в една страна спомага за лесното стартиране и управляване на частна фирма. През 2011 България попадна в категорията на „умерено свободните икономики“ като дори и там не е сред лидерите.
С оглед на всичко казано до тук, в навечерието на президентските и регионалните избори всеки трезвомислещ българин би трябвало да достигне до следните изводи: – Единствените икономически показатели, които имат значение за нас са икономическото благоденствие на нашето семейство и просперитета на частния ни бизнес.- Ние ще дадем гласа си за тези политици чиито лични качества, предизборна платформа и добронамереност могат да окажат положително влияние върху гореспоменатите икономически показатели.- Медиите и социологическите агенции изпълняват полезна функция, но не те, а ние решаваме какво ще се случи на 23-ти Октомври.Бог да пази България!

ikonomikazamasite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *