Икономиката в Еврозоната застива отново, но бизнес доверието се възвръща

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Позасилилото се възстановяване в сферата на услугите и производството в Еврозоната, се охлади рязко през септември, посочва проучване на финансовата агенция Маркит, съобщава Би Би Си. Забавянето е особено забележимо в средиземноморските страни, включително и ударената от криза в момента Гърция, според данни изнесени от Маркит.
Образуваният от няколко индекса на Маркит индекс на еврозоната достигна до 53.8 – най-ниското ниво от седем месеца насам, като спадна от 56.2 през август, но все още има умерено нарастване. По принцип стойности над 50 показват развитие.
Данните показват, че Еврозоната ще регистрира силен ръст за третото тримесечие, но темпът от сега нататък може да бъде забавен. Според данните на Маркит за третото тримесечие има ръст от 0,6%, но се очаква по-слаб ръст 0,3% за остатъка от годината. Така наречения „второстепенен“ индекс на Маркит спадна до 49.4, което показва леко свиване на страните, които бяха най-силно засегнати от кризата в еврозоната през лятото, като Португалия, Ирландия, Гърция, Испания и Италия. Данните на Маркит, представящи заетостта в частния сектор сектор в тези страни, които вече показаха свиване през последните месеци заради рецесията, спаднаха още повече през септември. Забавеният темп на растеж в Еврозоната през септември, в сравнение с засиленото възстановяване през август, когато производството и износа се увеличиха, спомага икономиката да се върне обратно към рецесия от 2008-2009 г. Но въпреки не толкова добрите данни, Маркит разкри също така, че бизнес доверието се възвръща.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *