Икономиката на Австралия отбеляза най-бързия си растеж от близо 2 години

Икономиката на Австралия нарасна с повече от очакваното през първите три месеца на годината, благодарение на ръста на износа и на вътрешното потребление, съобщава ВВС.

За периода януари-март 2014 г. икономическият растеж е бил 1,1% на тримесечна база. Анализаторите прогнозираха покачване от 0,9 на сто. На годишна база пък прирастът на брутния вътрешен продукт (БВП) е бил 3,5% – най-бързият растеж за последните близо 2 години. За сравнение, през последното тримесечие на 2013 г. БВП се разшири с 2,8%.

Според някои икономисти цифрите все още подсказват, че австралийската икономика все още разчита силно на добивния сектор, което е обезпокоително. Добивната индустрия е допринесла за 80% от растежа през първото тримесечие, разкриват данните на Националното статистическо бюро на Австралия.

Всъщност добивната промишленост е най-големият двигател за икономическия растеж на Австралия през последните години. Но след като ключови пазари за страната, като например Китай, забавят своето икономическо развитие, то възникнаха опасения, че търсенето на австралийски суровини може да спадне и да повлияе негативно на представянето на БВП.

Поради тази причина политиците бяха призовани да опитат и да стимулират растежа в други сектори на икономиката. Сред мерките, които властите предприеха, е да понижат лихвите по кредитите за домакинствата и фирмите. Във вторник Централната банка на Австралия остави основната лихва от 2,5% без промяна за 10-ти пореден месец.

Според някои анализатори има индикации, че и други сектори на икономиката набират сила.

„Преходът от добивната промишленост към други двигатели на икономическия растеж определено е налице. Виждаме много инвестиции в жилищния сектор, солидно вътрешно потребление и силният ръст на износа“, споделя старши икономистът в Commonwealth Bank of Australia Майкъл Уъркман.

Въпреки това експертите предупреждават, че потреблението може да пострада заради увеличаването на данъците и съкращаването на разходите в бюджета, обявени миналия месец.

Управляващите възнамеряват да увеличат подоходния данък за лицата, получаващи над 166 000 щатски долара (180 000 австралийски долара) с 2%, да съкратят 16 500 държавни служители, да повишат пенсионната възраст и да извършат реформи в здравеопазването, припомня CNBC.

Правителството прогнозира, че през 2014 г. икономическият растеж на Австралия ще бъде 2,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *