Икономиката на Великобритания ще се стопи с 14% през 2020 г.

Английската централна банка сигнализира, че може да се наложи да направи повече за борбата с икономическия спад във Великобритания, тъй като пандемията вреди сериозно на икономиката, съобщава Bloomberg.

Икономиката на Великобритания пак се сви - Money.bg

Централната банка е готова да предприеме по-нататъшни действия, заявиха централните банкери, след като единодушно гласуваха да запазят основната си лихва непроменена на рекордно ниско ниво от 0.1%. Двама души обаче гласуваха за незабавно увеличаване на покупките на облигации със 100 млрд. паунда, информира bloombergtv.bg.

Подобно на Федералния резерв и Европейската централна банка АЦБ намали лихвените проценти през март и увеличи количествените облекчения, за да стимулира икономиката.

Икономиката на Великобритания навлиза в "нова ера" - и няма нищо ...

Централните банкери на Острова вече увеличиха покупките на облигации с 200 млрд. паунда до 645 млрд. паунда и вероятно ще обявят скоро увеличаване на обема. При сегашния темп на изкупуване банката се очаква да постигне настоящите си цели до началото на юли.

От Английската централна банка предупредиха, че пандемията от коронавирус ще тласне икономиката на страната към най-дълбоката й рецесия. Очакванията на банката са за свиване на икономиката с 14% през тази година, ако ограничителните мерки започнат да се разхлабват през юни, допълва BBC.

Свиване на британската икономика през ноември - Бизнес

Според сценариите на банката, които илюстрират икономическото въздействие на Covid-19 „ще има драстично намаляване на работните места и на доходите във Великобритания“.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *