Икономиката на Германия може да се свие с 20% заради пандемията

Икономиката на Германия може да се свие с до 20% през тази година поради силно негативното въздействие на коронавируса, заяви  икономист на водещия немски институт Ifo.Икономиката на Германия може да се свие с 20% заради пандемията.

Резултат с изображение за „германия икономика“

Тази ужасяващ прогноза стана факт, след като беше представено последно проучване, показващо, че бизнес нагласи в страната се сринаха до най-ниското си ниво от световната финансова криза през 2009 г., информира bnr.bg.

Тя идва в момент, когато германските депутати обсъждат безпрецедентният спасителен финансов пакет на стойност над 750 милиарда евро, предложен от правителството, което в същото време иска от парламента (Бундестага) да спре временно конституционно залегналата т.нар. „дългова спирачка“ (ограничението да не се трупа нов държавен дълг).

Резултат с изображение за „германия икономика“

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се срина през март до 86,1 пункта от 96,0 пункта през февруари. Това е най-големият месечен спад на индекса от Обединението на Германия и негово най-ниско ниво от юли 2009 г., заяви президентът на Ifo Клеменс Фуест.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, падна до 93,0 от 99,0 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се срина до 79,7 от 93,1 пункта.

„Немската икономика е в шок“, посочи Фуест и добави, че по-специално очакванията на бизнеса са се влошил както никога досега, докато оценките на компаниите за тяхното текущо положение също са се влошил рязко.

В сектора на услугите показателят за бизнес климат отбеляза най-драматичен спад, откакто институтът Ifo разполага се тези данни от 2005 г.

Резултат с изображение за „германия икономика“

В производството, индексът пък падна до най-ниското си ниво от август 2009 г., като подиндексът за бизнес очакванията отбеляза най-стръмния спад в провеждащите се от 70 години насам промишлените проучвания.

Икономистът от Ifo института Клаус Волрабе каза пред Ройтерс, че през тази година германската икономика може да свие с между 5% и 20% в зависимост от продължителността на затварянето на бизнеса, причинено от вирусната пандемия.

Волрабе добави, че очаква настъпването на тежка рецесия, която да продължи най-малко две тримесечия.

Данните на Ifo са в синхрон с PMI проучванията на IHS Markit, публикувани във вторник, които показваха, че секторът на услугите на Германия е претърпял рекордно свиване през март, довеждайки до спад на общата бизнес активност в страната до най-ниското ниво след световната финансова криза през 2008 – 2009 г.

Резултат с изображение за „германия икономика“

По-рано в сряда министърът на финансите Олаф Шолц поиска от немските депутати да отменят временно т.нар. „спирачка на дълга“, което ограничава новите държавни заеми до 0,35% от БВП, за да може правителството да се бори с пандемията на коронавирус с „пълна сила“.

Очаква Бундестага да одобри по-късно днес правителствения спасителен пакет, включително дългово финансиран допълнителен бюджет от 156 милиарда евро и стабилизиращ фонд на стойност 600 милиарда евро за кредити за намиращия се в затруднение бизнес.

Според спасителната програма правителството ще може дори да взима директни участия в закъсали компании в следствие на Cobid-19.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *