Икономиката на САЩ е нараснала с 2,6%

Американската икономика се е охладила по-малко от очакваното през последното тримесечие на миналата година благодарение на ръст на бизнес инвестициите, съобщава Bloomberg. Това предполага, че растежът може да остане силен за по-дълго време, особено след промяната в подхода на Федералния резерв.

Резултат с изображение за сащ икономика

Годишният ръст на БВП в периода от октомври до декември 2018 г. е 2,6% при средна оценка на икономистите, интервюирани от Bloomberg, за 2,2%. Спрямо третото тримесечие обаче ясно се вижда забавянето. Тогава бе отчетен ръст от 3,4%, сочат данните на Министерство на търговията, които се забавиха с месец заради частичното прекъсване на работата на американското правителство.

Потреблението, което представлява по-голямата част от икономиката, е нараснало с 2,8% на годишна база, което е малко под прогнозите. В същото време бизнес инвестициите се ускоряват до ръст от 6,2% на годишна база най-вече заради по-големите разходи за оборудване, софтуер и проучвания. Правителствените разходи са се забавили, търговията е имала минимално влияние, а запасите също са малък тласък на БВП.

Въпреки че разширяването на американската икономика се очаква да отбележи най-дългия подобен период в историята си на фона на все още стабилното потребление, подкрепящата политика на Фед и стабилния пазар на труда, то темпът може да се охлади заради търговската война, забавящия се глобален растеж и отслабващото въздействие на фискалните стимули, информира investor.bg.

Докладът от четвъртък показва, че забавянето на бизнес разходите през третото тримесечие може да е било временно. Инвестициите в бизнес оборудване са се увеличили с 6,7% на годишна база, а разходите за интелектуална собственост са скочили с 13,1%.

За цялата изминала година растежът в САЩ е достигнал 2,9% – най-доброто представяне от три години.

Междувременно от други данни стана ясно, че заявленията при безработица са нараснали повече от очакваното през миналата седмица до 225 хил., но се задържат близо до петдесетгодишно дъно.

Жилищният сектор остава слабото място на икономиката през последното тримесечие на миналата година. Продажбите на жилища са се сринали в края на 2018 г. в условията на повишени лихви по ипотечните кредити и ръст на цените, който продължава да изпреварва този на заплатите. Въпреки това в началото на 2019 г. има признаци за повишаване на търсенето, което се дължи на спад на разходите по заемите.

Инфлацията, от своя страна, остава потисната, което дава възможност на Фед отново да мисли по темата за повишаване на лихвите. Показателят за инфлацията, който следи централната банка, се е ускорил до 1,5% на годишна база през последното тримесечие, което е под целта на централната банка за 2%. Ако се изключат храните и енергията, инфлацията е на ниво от 1,7%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *