Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година

Икономиката на САЩ нарасна в края на 2019-а година за второ поредно тримесечие с 2,1%, показват неревизирани данни на Департамента по търговия, но тя е изправена пред много сериозни предизвикателства в началото на текущата година на фона на бързо разпространяващия се коронавирус, който вече засегна сериозно финансовите пазари.Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година.

Резултат с изображение за „сащ икономика“

Основна подкрепа за икономическия растеж през периода октомври – декември 2019-а година оказа нарастването на американския износ с 2,0%, докато вносът се срина с цели 8,6% на фона на търговска война между САЩ и Китай, информира bnr.bg.

Потребителските разходи обаче, които формират около две трети от общия американски икономически растеж, се повишиха през четвъртото тримесечие на миналата година с едва 1,7% след увеличение с 3,2% през третото тримесечие и ръст с 4,6% през второто тримесечие (най-солиден растеж от края на 2014-а година).Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година.

Графика на БВП на САЩ

Графика на БВП на САЩ

 

Правителствените разходи се увеличиха с 2,7%, допринасяйки за сдържаната икономическа експанзия в края на изминалата година.

В същото време общите бизнес инвестиции се свиха с 2,3%, отбелязвайки спад за трето поредно тримесечие за пръв път от 2009-а година насам, отнемайки от икономически растеж, докато инвестициите в жилищния сектор нараснаха с 6,2 на сто.

Резултат с изображение за „сащ икономика“

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) пък нарасна с едва 13 млрд. долара след повишение с 69,4 млрд. долара през предходното тримесечие, показва новата оценка на Департамента по търговия.

Резултат с изображение за „сащ икономика“

За цялата изминалата година БВП се повиши със скромните 2,3% след експанзия с 2,9% през 2018-а, отбелязвайки най-слабо повишение от 2016-а година насам. По този начин растежът на американската икономика пропусна заложената от администрацията на Доналд Тръмп цел от 3% за втора поредна година, въпреки агресивните съкращения на корпоративния данък от 35% на 21% на стойност 1,5 трлн. долара, които Белият дом и републиканците в двете камара на Конгреса на САЩ одобриха в края на 2017-а година.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *