Икономиката на САЩ се е разширила с 4,1%

Американската икономика се е разраснала с най-бързия си темп от почти 4 години през второто тримесечие, подкрепена от възстановяване на потребителските разходи, износа и стабилните бизнес инвестиции, съобщава Wall Street Journal.

Резултат с изображение за сащ икономика

Брутният вътрешен продукт се е увеличил със сезонно и инфлационно коригиран годишен темп от 4,1% от април до юни, заяви министерството на търговията в петък. Това е рязко ускорение на темпа спрямо увеличението от 2,2% през първото тримесечие.

Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха темп на растеж от 4,4%. Четенето за второто тримесечие е най-силното от годишния темп от 4,9%, отчетен за третото тримесечие на 2014 г.

В сравнение с вторите три месеца на миналата година икономиката се е разширила с 2,8%.

Стабилните данни засилват възможността Федералният резерв да продължи с постепенното увеличение на краткосрочните лихвени проценти, за да не позволи на икономиката да прегрее. Представителите на централната банка вече два пъти повишиха лихвите тази година и очертаха още две увеличения до края на 2018 г. и три през 2019 г.

Пазарите до голяма степен очакват Фед да остави основния си лихвен процент без промяна на срещата си следващата седмица и след това да я увеличи през септември с четвърт процентен пункт до диапазона от 2% до 2,25%.

Търговията е изиграла сериозна роля в подкрепа на растежа през второто тримесечие. Нетният износ е допринесъл с 1,06 пр.п. за ръста на БВП от 4,1%.

По-рано този месец министерството на търговията заяви, че износът на соеви семена от САЩ се е вдигнал през второто тримесечие, което е подкрепило силно икономическия растеж, макар че Китай до голяма степен се пренасочи за вноса си към Бразилия заради влошаващите се отношения с Вашингтон. Ралито при износа вероятно отразява усилията на купувачите да купят соеви семена преди Китай да наложи реципрочните си мита от 25% срещу САЩ, които влязоха в сила през юли.

Силните потребителски разходи също са помогнали на растежа. Ниското ниво на безработица, стабилното увеличение на заетостта и заплащането и данъчната реформа от края на 2017 г. може да са насърчили допълнително разходите на потребителите и бизнесите през вторите три месеца.

Потребителските разходи формират над две трети от общото икономическо производство. Данните от петък показват, че разходите за лично потребление са се увеличили с годишен темп от 4,0% през второто тримесечие, което е най-силното темпо от четвъртото тримесечие на 2014 г.

Тъй като американците обаче харчат повече, спестяват по-малко. Нивото на лични спестявания е било от 6,8% през вторите три месеца спрямо 7,2% през първите три.

Ключов показател за бизнес разходите обаче леко се е забавил. Нежилищните фиксирани инвестиции, които отразяват разходите за строителство на търговски площи, оборудване и интелектуална собственост, са се повишили със 7,3% след ръст от 11,5% през периода януари-март, информира investor.bg.

Сегашното разширяване на икономиката, което започна в средата на 2009 г., стана вторият най-дълъг подобен период в историята, след 10-годишното разширяване, което приключи в началото на 2001 г.

Растежът обаче няма сила по време на сегашното разширяване. От второто тримесечие на 2009 г. до края на тази година БВП се е увеличил до среден годишен темп от 2,2%, което е под темпа от 2,9% през периода 2001-2007 г. и от 3,6% през 1991-2001 г.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *