Икономиката на Чехия настига Италия и Испания

Икономическото ниво на Чешката република, което се основава на текущия паритет на покупателна способност на дадена държава, ще се повиши до 88% от средното за 19-те държави от еврозоната през следващата година. По този начин Чехия се доближава до Италия в това отношение и е по-добре от Полша, Унгария, Словакия, Португалия и Испания."Фолксваген" е на път за разпали икономическа война между България и Чехия - Новини от Бургас и региона

Миналата година чешкият брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението спрямо еврозоната също беше на 88%, но тази година вероятно ще падне до 87%, информира economynews.bg.

Чешкото министерство на финансите посочи, че според изчисленията БВП на глава от населението в текущия паритет на покупателната способност е намалял през миналата година поради ефектите от пандемията във всички наблюдавани страни с изключение на Литва.

Чехия овладя епидемията и бавно започва да възстановява икономиката си
Най-големият спад в БВП е регистриран в страните от Южна Европа с по-голям фокус върху туризма, особено в Испания, Франция, Португалия и Италия.

„Въпреки че БВП на глава от населението по отношение на текущия паритет на покупателната способност в Чешката република вероятно е спаднал миналата година, относителното икономическо ниво спрямо еврозоната може да се е повишило леко до 88%. Може да бъде около това ниво и през 2021 и 2022 г. “, заяви Министерството на финансите.

Сравнение между икономиките на България, Чехия и Словакия | PUB.bg
Според изчисленията на министерството нивото на цените в Чешката република през миналата година се запазва на 69 % от средното за 19-те държави от еврозоната. „През 2021 и 2022 г. обаче ценовото ниво на БВП може постепенно да се увеличи съответно до 71% и 72%“, заяви ведомството. Индексът на ценовото ниво е съотношението на обменния курс и паритета на покупателната способност между валутите. източник:praguemorning.cz

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *