Икономиката на Швеция е по-леко засегната от пандемията

Швеция, която избегна строга карантина в пика на пандемията от Covid-19, регистрира свиване на икономиката си с 8,6% в периода април-юни в сравнение с предишните 3 месеца, предаде Би Би Си.

Неизведанная Швеция. Остров Готланд (3 дня)

Оценката на шведската статистика сочи, че страната се е представила по-добре от други страни от ЕС, взели по-строги мерки срещу коронавируса.

Все пак за скандинавската страна това е най-големият спад за тримесечие за последните поне 40%, информира bnr.bg.

Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика ...

Средно за ЕС свиването е 11,9% за същия период.

За отделни страни ситуацията е още по-сериозна – Испания регистрира свиване с 18,5%, а икономиките на Франция и Италия – съответно с 13,8 и 12,4%.

Никога досега статистическата агенция на Швеция не бе обявявала такива слаби икономически данни, както го прави тези дни. И никога досега феновете на Швеция не са били толкова щастливи.

Статистиците отчитат, че брутният вътрешен продукт е спаднал с 8,6% през второто тримесечие. В нормални времена това би било пагубно сриване. Във времената на коронакризата обаче Швеция е почти икономически шампион – в сравнение със страни като Германия (-10,1%), Франция (-13,8%), Испания (-18,5%) или ЕС, чието икономическо представяне през тримесечието на пандемията от април до юни вероятно е спаднало с почти 12 процента, информира investor.bg.

Шведската икономика с двойно по-голям ръст от очакваното през ...

Швеция до голяма степен разчиташе на доброволна социална дистанция от началото на пандемията, включително работа от вкъщи, където е възможно, и избягване на обществения транспорт.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *