Икономиката ни затъна трайно в блатото

Нещата обаче не са чак толкова лоши, все пак се опитаха да направят добро впечатление на управляващите  от Центъра за икономическо развитие.
Негативните процеси са резултат основно от външи фактори,  обясни Георги Прохаски, председател на ЦИР, който е известен със своето умение да плава по течението. Нищо, че изброените от него факти са направо смазващи. Наблюдава се по-малък обем на БВП по текущи цени, спад в растежа в промишлеността, професионалните дейности и научните изследвания. Лизинговата и застрахователната дейност се свиват. В началото на годината имало сериозно понижаване на външната търговия, но вече бележи по-добри нива. Крайното потребление пък се движи около нулата, а броят на заетите в икономиката продължава да намалява. Капиталовият пазар боксува, а лошите кредити се увеличават.
Очаква се скок в цените заради повишаването на тока и на горивата.
Това обаче нямало да се отрази сериозно на инфлацията, кояато дори и официалната стъкмистика прогнозира  да не надхвърли 4-5% до края на 2012 г.
Икономиката забавя темповете си, но няма опасност да влезе в криза.
Тя показва устойчивост и жилавост на неприятните финансови процеси, сложиха за всеки случай наколенките от Центъра за икономическо развитие. Очакванията били да се сблъска с много сериозни проблеми, но това не се случило заради усилията на бизнеса. Бизнесът и правителството обаче трябва да увеличат работата си за постигане на по-високи резултати.
За момента добре се развива аграрният сектор, както и промишлеността, която пак започва да постига растеж. Оценката на бизнес климата в услугите също е добра. За първи път от 2008 г. насам има повишаване на инвестициите, както и на вноса.
Преките чужди инвестиции са повече от 500 млн евро за първите пет месеца.
Все пак специалистите отчитат, че има необходимост от подобряване на бизнес средата, на административната система и на работата на електронното правителство. Трябва да се засили работата по големите проекти с външни инвеститори, да се подпомагат иновациите и да се продължи добрата практика за инвестиране в образованието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *