„Икономиката среща политиката“ е мотото на Виенския икономически форум

Тази година Виенският икономически форум празнува своя 15-и юбилей. Празничното издание ще се състои днес в австрийската столица, съобщават организаторите на традиционното събитие в австрийската столица.Престижното събитие е под мотото „Икономиката среща политиката“ и под почетното председателство на австрийския канцлер Себастиян Курц. Този форум е важна част от политическите събития, които се провеждат във Виена, тъй като е включен в официалната програма на председателството на Съвета на ЕС от Австрия – трето по ред в историята на страната след влизането й в Общността.
Включването на 15-ото юбилейно издание на Виенския икономически форум, като част от официалната програма на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, е поредното и голямо признание за дългогодишната и водеща роля на форума за развитието и задълбочаването на икономическите връзки в целия регион на Балканите и Югозападна Европа.
В програмата на 15-ия Виенски икономически форум, който ще се проведе в Къщата на инженерите (двореца „Ешенбах“) в сърцето на австрийската столица, са предвидени две сесии.
Сутрешната дискусия ще е на тема „Регионалното сътрудничество като част от европейската интеграция и дигитализация на Балканите“. Заедно с представител на ЕК по цифрова икономика и  общество в дискусията ще участват премиерите на балканските държави, които са и почетни патрони на Виенски икономически форум.
Следобедната сесия също обещава да е гореща със своята тема „Икономиката среща политиката“. Акцентите ще бъдат насочени към това как едно силно икономическо сътрудничество може да допринесе за една по-силна Европа.
Една от целите на Виенския икономически форум след двете престижни конференции под същото мото е да се „прокара своеобразен мост“ към предстоящото поемане на председателството на ЕС в първата половина на 2019 г. от Румъния – друга страна, членка на Виенски икономически форум, коментира д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на Виенски икономически форум.
Сред участниците в 15-ия юбилеен Виенски икономически форум са отново както високопоставени представители на регионалната и европейската политика, така и президенти, изпълнителни директори и ръководители на успешни и добре познати икономически субекти от австрийската, регионалната, европейската и световната икономика.
В рамките на конференцията активни членове и партньори на Виенския икономически форум със съществен принос за развитието на регионалната икономика традиционно се удостояват с Годишна награда на Виенския икономически форум.
Годишното издание на Виенския икономически форум през ноември всяка година е във Виена, а в течение на годината се организират форуми в държавите членки под наслов Виенски икономически разговори.
Виенският икономически форум, който се утвърди като европейската икономическа  платформа с централа в австрийската столица, организира под същото мото „Икономиката среща политиката“ своите „Софийски разговори 2018“ на 18-и май 2018 г. в Националния дворец на културата с участието на министър-председателите на Западните Балкани и на домакните.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *