Икономиката тревожи германците повече от Ковид-19

Най-голямата грижа на германците сега е свързана с икономиката на страната, а не толкова със здравето им. До този извод стигат всички актуални проучвания за страховете на германците в сегашната криза с коронавируса, пише Дойче Веле.Икономиката тревожи германците повече от Ковид-19.

Икономика на Германия – Уикипедия

Според последното проучване на застрахователната компания “R+V” германците се притесняват за икономиката, но са сравнително спокойни за здравето и работното си място. Те са „учудващо безгрижни или спокойни“, казва по този повод политологът Манфред Шмит.

Спрямо 2019 година делът на германците, страхуващи се от тежко заболяване, се е увеличил от 35 на 41 процента. За периода след 1992 година това е втората най-ниска стойност по този показател. Най-ниската е била измерена през миналата 2019 година.Икономиката тревожи германците повече от Ковид-19.

Свят | Германската икономика е завършила на високи обороти 2017 г ...

„Това е сензационна новина. Наистина съм изненадан“, признава Шмит. Той обяснява, че тревожността за здравето се покачва с възрастта. Но в конкретното изследване са представени всички възрастови групи, информира economynews.bg.

Данните от друго проучване – на социологическия институт Инфратест-Димап, проведено преди избухването на пандемията, сочат малко по-различни резултати: 51% от германците са споделили, че се притесняват, че те или техен близък могат да се заразят.

Германия в криза? | Новини и анализи от Европа | DW | 15.08.2019

Загриженост за икономиката

Всички проучвания стигат да следния извод: възможен предстоящ срив на икономиката е сред най-големите тревоги на германците. Според изследването на „R+V“ така мислят 58% от населението – ръст с цели 23% в сравнение с 2019 година. Само една четвърт от запитаните обаче се страхуват, че могат да загубят работното си място – без промяна от миналата година и най-малко като дял от населението от 30 години насам. Според Шмит, причината са предприетите мерки от държавата, които се оценяват като полезни и успокоителни.

Песимисти за бъдещето

Макар да са относително спокойни, германците са песимисти – при това големи. Защото никога от основаването на Федералната република през 1949 година насам те не са били по-големи песимисти, сочи проучване на института „Аленсбах“ от края на месец март. Само 24% са заявили, че са изпълнени с надежда за следващите 12 месеца. Авторите на проучването никога не са регистрирали толкова ниски нива на оптимизъм.

Секторът на услугите поддържа германската икономика над ...

Вярват на политиците

За сметка на това германците гласуват високо доверие на правителството – до този извод стигат всички правени изследвания по темата. Едва 46% от анкетираните смятат, че политиците се справят трудно в момента. За сравнение: по време на финансовата криза през 2010 година 62% са мислели така, а в разгара на бежанската криза през 2016година почти 2/3 от германците (65%) са били на мнението, че тогавашните събития са представлявали сериозно предизвикателство за управляващите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *