Икономист: Сребърният фонд се източва заради липса на капитализация

Това каза икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, предаде агенция „Фокус“.
„От друга страна с тези пари БНБ реализира една не лоша доходност и тази доходност вместо да капитализира фонда, отива текущо в държавния бюджет под формата на преведена от БНБ печалба“, смята Ганев. Според икономиста по този начин държавата източва фонда откакто е създаден и му пречи да расте и да трупа средства за българските пенсионери.
Ганев, както повечето икономисти,  изказа мнението, че идеята да се финансира плащането на дълг през януари догодина с пари от Сребърния фонд, е неподходяща.
„Единствените участници, които печелят от това, са финансовият министър и бюрократите от Министерството на финансите, чийто живот става по-лесен и по-комфортен за сметка на бъдещето на фонда, защото де факто тази идея унищожава същността и смисъла на Сребърния фонд“, каза той.
Според икономиста оправданото съществуване на Сребърен фонд не трябва да включва инвестиции в България.
„В никакъв случай той не може да разчита на приходите на българската държава, защото на това разчита първият стълб. Идеята българският държавен дълг да се финансира с пари от този фонд обезсмисля неговото съществуване, по-добре да го няма и да сме честни политически“, смята Ганев.
Дебатът, който се води в момента, е дали да съществува или не Сребърен фонд, а не дали неговите пари могат да се влагат в това или онова. Ако се реши парите от Сребърния фонд да се дават на българската държава, под формата на заем, независимо колко специален заем е това, решението означава да няма Сребърен фонд, заяви икономистът. Според Георги Ганев обаче е хубаво фондът да съществува.
По думите му, всяко отлагане на емисия на външните пазари най-вероятно ще навреди и трябва да се действа бързо. Свиването на разходи и трупането на излишък е възможен източник на средства за плащането по дълга през януари, но е „политически най-трудно и скъпо”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *