Икономическата криза тепърва се разгръща в бившия комунистически свят

Икономическата криза тепърва се разгръща в бившия комунистически свят, прогнозира авторитетното списание „Економист” в последния си брой. Наред със страховете за работните места и спестяванията има и някои други тревоги – не толкова съществени, но по-горчиви. Най-голямата от тях е негодуванието срещу пренебрежението и невежеството на външния свят.

Как е възможно западните коментатори да слагат в един кюп Словения заедно с Таджикистан като „бивши комунистически страни“? Защо хората бъркат стабилните държавни финанси на Полша с катастрофалните на Украйна? Ако която и да е западноевропейска страна беше изправена пред мъчителната адаптация, каквато преживява сега да речем Латвия, и тя щеше да очаква политически смут, пише „Економист”.

Дори тези политически протести, които се надигнаха, бяха крайно преувеличени. Напълно разумно е, дори може да се каже отговорно, обществото в Латвия, Литва, България и други страни да се чувства ядосано на политиците, които го въвлякоха в тази каша. Към пренебрежението и лицемерието на външния свят се прибавя изолацията. След като с толкова мъки се добраха до западните клубове след пет десетилетия комунистически плен, най-напредналите държави от бившия комунистически блок сега се чувстват пренебрегнати и изолирани.

Горе-долу същото е в НАТО. Сигналите, че новата американска администрация може би обмисля сделка с руснаците за противоракетната отбрана (вие спирате или забавяте иранците, ние спираме или забавяме нашите нови бази в Чехия и Полша) пораждат още по-голяма нервност.

Спечелването на членство в Европейския съюз и НАТО – голямото постижение на последното десетилетие, костваше години усилен труд на заинтересуваните страни. Всичко това нямаше значение във времената на икономически бум. Но то означаваше, че бившите комунистически страни навлязоха в сегашната буря в далеч не върхова форма.

Прекалено често държавните им финанси бяха калпави, бюрокрацията – нереформирана, а политиците – самодоволни. Най-добрият начин да се променят погрешните представи е да докажеш, че не отговарят на истината, вместо да обвиняваш хората, които живеят с тях, заради невежеството им, колкото и да е дразнещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *