Икономическата ситуация в Еврозоната бележи рязък спад

Икономическата ситуация в Еврозоната, която обединява 18 страни от ЕС, отбелязва рязък спад през септември, сочат резултатите от съвместно проучване на Центъра за изследване на икономическата политика (CERP) в Лондон и на Италианската централна банка. От официалния си сайт банката съобщава, че определяният от трезора и неправителствената организация икономически индикатор Eurocoin този месец е паднал до 0,13 пункта, или с цели 0,06 пункта само за месец. Това е най-ниското ниво на показателя през последните 12 месеца, макар че само преди ден президентът на Европейската централна банка Марио Драги публично да увери, че през втората половина на 2014 г. ще имаумерен ръст на икономиката в Еврозоната.
Влошаването на икономическата ситуация е в резултат както на загуби в бизнеса и потребителското доверие в региона, но и на забавяне в износа и отслабване на индустриалния бизнес цикъл.
Добрата новина е, че макар да бележи рязък спад, икономическият индекс остава на позитивна територия за дванадесети пореден месец, след като Eurocoin излезе за първи път на позитивна територия през миналия септември.
Индикаторът Eurocoin цели да направи обща оценка на икономическата ситуация в Еврозоната и се явява барометър за увеличението на Брутния вътрешен продукт на тримесечна база. Индексът изключва компоненти със силна волатилност в краткосрочен план и сезонни вариации.
През септември икономиката в Еврозоната като цяло е забавила растежа си, съобщи DPA. Един от ключовите бизнес показатели – индексът на мениджърите по доставките (PMI) за промишлеността и сектора на услугите във валутния съюз е намалял до по-ниски от очакваните нива или 52,3 пункта този месец спрямо 52,5 пункта през август, показват анализите на компанията за финансова информация Markit. Очакванията на анализаторите бяха индексът да се стабилизира на равнището от месец август, но последните проучвания отразяват продължаваща слабост на икономиката в Еврозоната, заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън. Преди по-малко от месец стана ясно, че икономическото доверие в Еврозоната е достигнало най-ниското си ниво през тази година на фона на напрежението, предизвикано от кризите в Украйна и Ирак. Индексът на икономическото доверие (ESI) за Еврозоната, обединяваща 18 страни от ЕС, се понижи до 100,6 пункта спрямо 102,1 пункта през юли, което също бе под нивата на очаквания спад. Най-рязък спад в икономическото доверие отбелязаха иначе мощните икономики на Германия и Италия, по-слабо в Холандия и Франция. Друг показател, проследяван от Европейската комисия – индекса на бизнесклимата, остана почти без промяна на нива от 0,16.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *