Икономическите министри имат 2 седмици за единен отговор на кризата

Ръководителите на 27-те страни в Европейския съюз решиха късно снощи да дадат 15 дни на министрите от еврозоната да намерят единен икономически отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Това предаде агенция Франс прес, като се позова на европейски източници.

Италия заплаши да блокира срещата, ако не бъдат договорени по-значителни мерки от първоначално предвидените. Премиерът Джузепе Конте не прие проекта за общи икономически мерки срещу пандемията, изготвен по време на срещата. Според негов сътрудник Италия настоява ЕС да изготви „иновативни финансови инструменти, които да са реално адаптирани за война“.

Преди срещата на върха председателят и координаторите на комисията на ЕП по бюджети призоваха Европейския съвет и Европейската комисия за амбициозен бюджетен и финансов пакет в отговор на пандемията COVID-19, който да осигури необходимите ликвидности.

Призивът е в най-кратки срокове да се:

  • Мобилизират наличните финансови средства в бюджета за 2020 г.: към настоящия момент около 4 милиарда евро неразпределени средства с възможност за гъвкаво преразпределение остават в бюджета за 2020 г. Сблъсквайки се с това безпрецедентно предизвикателство, крайно време е да бъдат мобилизират нови финансови средства, за да се помогне за смекчаване на множеството отрицателни последици;
  • преориентира излишъкът на ЕС от 2019 г.: около 3 милиарда евро бюджетен излишък от 2019 г. скоро ще бъдат пренасочени към държавите членки. Тези средства трябва да бъдат използвани изцяло за улесняване и подпомагане на бюджетни дейности, свързани с коронавируса, за предпочитане на равнище ЕС, за да се осигури оптимално разпределение;
  • гарантира гъвкаво използване на средствата на ЕС: Европейският парламент ще гласува днес предложението на комисията да се даде възможност на държавите членки за максимална гъвкавост при пренасочване на ресурсите от кохезионните фондове към дейности за борба с коронавируса. Очакваме комисията да предостави цялата необходима подкрепа на държавите членки, за да гарантира гъвкаво и ефективно прилагане на наличните средства.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *