Икономът на папата получи година и половина затвор

 Преди това прокуратурата на Ватикана поиска присъда от три години затвор за подсъдимия. Прокурорът Никола Пакарди поиска на Габриеле да бъде наложена и доживотна забрана да работи във Ватикана на управленски постове. Адвокатите на Габриеле призоваха съда да промени обвинението към клиента им от „кражба при утежняващи обстоятелства“ на „злоупотреба“. Във връзка с това защитата поиска Габриеле да бъде освободен. В предоставената му последна дума обвиняемият заяви, че действията му са били мотивирани от неговата дълбока и съкровена любов към Римокатолическата църква и папата, на когото е служел. Габриеле декларира, че не се чувства крадец. След двучасово заключително съвещание днес съдът обяви, че обвиняемият трябва да заплати разноските по съдебното дело.
 
Много вероятно е папа Бенедикт XVI да помилва бившия си иконом Паоло Габриеле, който бе осъден на година и половина затвор по т.нар. афера Ватилийк за кражба на поверителни документи от папата. Това заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, предаде БГНЕС.
Веднага след като съдът на Ватикана произнесе присъда от три години затвор, тя бе намалена наполовина – на една година и половина – заради чистото съдебно минало на подсъдимия и заради службата му на църквата. Делото за изтичане на документи, известно като Ватилийкс, се водеше пред журналисти, което е безпрецедентен случай в историята на Ватикана, известен с привързаността си към секретността. Верният служител на папата бе обвинен, че е откраднал десетки поверитерлни документи, публикувани после в книга, на фона на предполагаеми борби за власт във висшата йерархия на Католическата църква. В края на юли ватикански съд обяви, че Паоло Габриеле и Клаудио Шарпелети ще бъдат съдени за кражба на поверителна информация. Дотогава 46-годишният Габриеле, арестуван на 23 май и поставен под домашен арест на 21 юли, бе единственият заподозрян за скандала.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *