Има сделка за дълга на САЩ, а сега какво?

Как се случи това?  Централната банка на страната обяви, че ще снижи основната си лихва до практическата нула и ще наводни пазара с още франкове, с което ликвидността чувствително да се покачи. Действието прилича на познатото ни вече „количествено улеснение“ и се оказа с доста висока ефективност. Еврото поскъпна с почти 3% към швейцарския франк, а доларът се покачи с близо 2%.
Друга важна за инвеститорите новина поднесоха Щатите, където през месец юли частния сектор е разкрил 114 хил. нови работни места. Интересна е разбивката по сектори и големина на бизнесите, наели нова работна ръка през периода. Най-голям е приносът на сектор Услуги, Образование и Здравеопазване. Най-големият нов работодател са малките компании с персонал под 50 души, които са наели 58 хил. души. Големите корпорации са наели едва 9 хил. нови работника.
Преди минути излезе и любопитно изказване  на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, адресирано най-вече към инвеститорите на облигационните пазари. В опит да защити Италия и Португалия, които вчера бяха посечени от играчите с високи лихви, Барозу заложи авторитета си като заяви, че фундаментални проблеми в икономиките на тези страни няма, а еврозоната спешно е задействала всички инстанции за прилагането на одобрения преди 13 дни план, осигуряващ структурна стабилност в зоната.
На фона на тези събития капиталовите пазари се движат на червено, петролът продължава да поевтинява, доближавайки се до нивото от $ 93 за барел, а златото не спира да се удря в небесата.
Европейската сесия протича със спадове от около 1% за водещите индекси в Лондон, Франкфурт и Париж. Wall Street отвори със спадове и при трите си основни измерителя.
DOW JONES INDUS. AVG пада с 0.35% до 11 825 пункта.  S&P 500 INDEX губи 0.28% до 1 250 пункта.  NASDAQ COMPOSITE INDEX потъва с 0.17% до 2 665 пункта.
Барел лек американски петрол се котира при $ 93.42, което е спад с 37 цента за фючърсите с доставка през септември. Сортът брент поевтинява със $ 114.23 за барел.
Доларът пада към еврото до $ 1.4298, което пък от своя страна е повлияно в ръста си от спада на швейцарския франк заради интервенцията.
Златото поскъпва с $ 23.40 до $ 1 665.30 за тройунция.
Европейските индекси падат силно в началото на сесията, следвайки негативната вълна в Азия и САЩ.
Сред най-големите губещи е френската банка Societe Generale, чиито акции поевтиняват с 6.17%, след като дружеството обяви, че ще има затруднения да изпълни заложените финансови цели за за следващата фискална година. Като основна причина за тези затруднения се посочва отписването на 21% от гръцкия дълг в портфейла на кредитора. Печалбата на банката за второто тримесечие падна с 31%.
В Лондон FTSE 100 пада с 1.25%, до 5 647 пункта, водещият фондов индекс в Париж CAC 40 губи 1.16%, до 3 482 пункта. Във Франкфурт DAX е надолу с 1.12%, до 6 721 пункта.
Еврото поскъпва с 0.27%, до 1.4241 долара. Американските пари продължават да покачват срещу останалите резервни валути, но поевтиняват спрямо рисковите. Изглежда европейските инвеститори, за разлика от тези в Азия, са притеснени от решенията на рейтинговите агенции да сложат щатския дълг в негативна перспектива. Доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.098%, до 74.46.
Въпреки поевтиняването на долара, цената на петрола сорт Брент се понижава в Лондон с 1.01%, до 115.28 долара за барел с доставка през септември.
Цената на златото продължава да се покачва, като в началото на европейската сесия достигна 1 675.90 долара за тройунция.
Има сделка за дълга на САЩ, а сега какво? Инвеститорите отново погледнаха към фундаменталните данни. Времето на вълчия пазар, който беше движен от несигурността, свързана с дълговите проблеми в САЩ и Европа е на път да приключи. С края на последния кръг от количествени улеснения на Фед преди месец, вече няма и гориво, което да захранва чисто спекулативен ръст на фондовите индекси.
На преден план излязоха притесненията за темповете на икономическия растеж в глобален мащаб. Реакцията на пазарните участници, на продължаващите спекулации по отношение на американския дълг, от страна на Китай и рейтинговите агенции, е минимална.
Водеща новина за азиатската сесия е влошаването на търговския баланс на Австралия, което е сигнал за икономически проблеми в региона, тъй като голяма част от австралийския са суровини за Китай, Япония и другите индустриални гиганти в региона.
В Токио Nikkei 225 пада с 2.22%, до 9 626 пункта, след като радиацията в авариралата през март атомна електроцентрала Фукушима Даичи, достигна рекордни нива от 10 сиверта на час – достатъчно да убие човек за няколко дни.
В Хонконг Hang Seng пада с 2.03%, до 21 967 пункта, а в Китай CSI 300 пада с 0.19%, до 2 801 пункта.
Австралийският S&P ASX загуби 2.11%, до 4 415 пункта, след като днес беше отчетен изненадващ спад на търговския излишък на страната до 2.050 AUD.
Движението на азиатските индекси днес до голяма степен следва вчерашното бягство от риск в САЩ.
Във вторник индексът на сините чипове в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average се срина с 2.19%, регистрирайки най-силния си спад от началото на юни и 9-ти пореден ден на загуби, с което отбеляза най-лошата си негативна серия от колапса на Lehman Bros.през 2008 г. насам.
Широкият S&P 500 падна вчера с 2.56%, до 1 254 пункта, а технологичният Nasdaq загуби 2.75%, до 2 669 пункта.
Несигурността на пазарите и постигането на споразумение за щатския дълг, дават подкрепа на долара. Американските пари вчера поскъпнаха силно срещу еврото, до 1.4202, днес единната валута продължава да поевтинява, като губи 0.08%, до 1.4191 долара.
Цената на петрола пада, като фючърските на американския лек нефт с доставка през септември поевтиняват с 0.45%, до 93.37 долара за барел, под натиска на опасенията за глобалния икономически растеж.
Златото поскъпва за пореден ден, подкрепено от статута си на убежище. Цената на метала достигна 1 665.50 долара за тройунция.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *