Имигрантите от ЕС ще трябва да отговорят на 100 въпроса зададени от Великобритания

Имигрантите от ЕС по-трудно ще получават достъп до свързани с доходите социални облаги като жилищно подпомагане, добавки към доходите и данъчни облекчения, съобщи британският в. „Гардиън“, цитиран от БТА.
Имигрантите ще трябва да отговарят на 100 въпроса, включително какви са причините да не могат да намерят работа в собствената си страна и в каква степен владеят английски език.

Стоте нови въпроса в т.нар. тест за право на пребиваване бяха подготвени набързо преди ограниченията за румънци и българи да отпаднат от 1 януари.

Министерството на труда и пенсиите отбеляза, че за да преминат успешно теста за право на пребиваване, имигрантите ще трябва да отговарят на повече индивидуално адресирани въпроси, да дават по-подробни отговори и да привеждат повече доказателства, преди да им се позволи да искат помощи.

За първи път имигрантите ще трябва да кажат какви усилия са положили да си намерят работа преди идването си в Обединеното кралство и дали познанията им по английски биха били пречка да си намерят работа.

Европейският съюз държи на правото на свободно движение в съюза, но британското правителство смята за законно свое право да задава трудни въпроси на имигрантите, преди да получат възможност да претендират за социални помощи.

Британският Обединен профсъюз, най-големият донор на Лейбъристката партия, учи безработни румънци и българи как да подават молба за помощи в замяна на членство, пише таблоидът „Дейли мейл“. Синдикатът дори предлагал формуляри за кандидатстване за членство на румънски и български ези.

По повод промените българският външен министър Кристиан Вигенин подчерта, че трябва да спрем да говорим за българските граждани във Великобритания като за имигранти.

„Те са равноправни европейски граждани, с право да се установяват във всяка една страна и да работят там, където намерят за добре в рамките на ЕС“, каза той.

„Ще имаме реакция и при необходимост ще сезираме Европейската комисия, която очакваме да защити принципите, върху които е изграден Европейския съюз“, каза министър Вигенин, имайки предвид евентуално дискриминационно законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *