Имотите в София продължават да растат

Средната цена на жилищните имоти в строеж (преди получаване на акт 16) е по-висока от тази на вече готовите, изградени преди края на 2015 г. жилища данни, показват данни на строителната компания BLD за изминалото тримесечие. Проучването й сочи, че средната цена на зелено е достигнала 1019 евро за кв.м в сравнение с 868 евро за кв.м за жилища с акт 16. През последното тримесечие кварталите, където новото строителство средно се продава по-скъпо от завършеното преди края на 2015 г., са центърът, „Изток“, „Изгрев“, „Младост“, „Манастирски ливади“, „Сердика“, „Люлин“ и „Надежда“

 

Според инвеститорите купувачите предпочитат нови жилища главно заради възможността на собствениците да планират вътрешното разпределение още в етап на строителство, което според BLD излиза сравнително по-евтино от всяка трансформация във вече готово жилище. Допълнителен фактор в полза на новите сгради е доброто състояние на общите части и липсата на нужда от основен ремонт. От голямо значение се оказва и наличието на гараж, посочват още от инвестиционната фирма. „Нивата на гаражите в качествените обекти ново строителство се движат между 10 000 и 14 000 евро“, посочва изпълнителният директор на BLD Димитър Савов.

Според Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в агенция „Явлена“, поради липсата на нов продукт в годините на кризата сега интересът към този тип жилища е голям. „Това е и причината те да се предлагат около и над средните пазарни цени. Над 70% от новите проекти са малки и се реализират почти веднага след започването на строителството, но по-крупните проекти са по-малко, така че в определени случаи по-високата цена за тях е оправдана“, обяснява Митов. Въпреки всичко той уточнява, че купувачите все още са предпазливи да купуват на зелено и изчакват получаването поне на акт 15 – етап, на който и банките са склонни да отпуснат кредитиране, информира financebg.com .

Според консултанта подобна на ситуацията в София е и тази във Варна и Бургас, където се е усещала липсата на ново строителство в последните години. „Различен обаче е пазарът в Пловдив, където инвеститорите не са спирали да изграждат нови проекти и към момента няма изненади в цените“, коментира Митов.

Профил на купувачите

Според BLD aктивните купувачи на пазара в момента се разделят в две основни групи. В едната са тези, които купуват първо жилище, а в другата – клиенти, които търсят промяна в качеството на живот. За първите съотношението цена – качество е водещо и избират нов дом в рамките на бюджет според първоначално определени критерии, сред които са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища. „Втората група купувачи са тези, които търсят въз основа на много по-детайлни критерии – разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори профил на съседите. Именно активността на клиентите от втората група стои в основата на все по-високите цени на имотите на зелено“, коментира Савов.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *