Имотите няма да поскъпват повече, прогнозира експерт

Настоящите цени на имотите ще се задържат в дългосрочен период, прогнозира в ефира на радио Фокус-София Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.
Факт е и това, че хората търсят по-изгодни цени и сделките се сключват при договаряне на приемлива за купувача цена. Това, което ще характеризира тази година имотния пазар, е стабилизиране на цените на тези нива, обясни той.
Може би ще се получи един допълнителен спад в цените на жилищата в някои градове, но не повече от 3 до 5%. Малко по-висок може би ще бъде спадът в цената на земята в строителни граници, около 10-11%, смята Искров.
Той допълни, че през следващите няколко години „едва ли ще бъдат достигнати тези ценови нива, които помним от 2006-2007 година, когато действително пазарът беше в бум и цените главоломно растяха”.
Във връзка с цените на имотите по Черноморието, Искров обясни, че те може би ще бъдат свалени допълнително, заради проблемите с престрояването и инфраструктурата. Намалелият интерес е също фактор, допълни Искров.
По повод публикувана статия във вестник „Труд” от 8-ми март, според която пазарът на недвижими имоти в България се срива, Искров каза, че не е съгласен. Той обясни, че в четвъртото тримесечие на 2009 година броят на сключените сделки в София се е увеличил с 2,6 пъти. Общото за страната е 1,9 пъти.
„Това е показател за това, че през последното тримесечие на миналата година и в началото на тази година се забелязва действително едно съживяване на пазара и увеличаване на броя на сключените сделки”, посочи Искров.
Според него стабилизиране на пазара се забелязва вече пети месец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *