Империята Тръмп ще глътне Банка Пиреос?

Империята на Доналд Тръмп има намерение да купи чрез една от своите фирми гръцката Банка Пиреос Това твърди местното авторитетно издание  „Войс“, цитирано от световните информационни агенции. В своя обширна публикация от  първата си страница изданието коментира вероятността империята на американския милиардер и сегашен президент на САЩ да извърши тази сделка, като се спира на съществуващото трескаво задкулисие за това кой ще надделее, като изтъква, че за целта като чадър при тази сделка била използвана Банката на Кипър.
В интервю за телевизия Блумбърг в края на миналия месец новият президент на Банка Пиреос Йоргос Хадзиниколау обяви, че изборът на Доналд Тръмп би могъл да предизвика разрастване на икономическата активност и да помогне за излизането на Гърция от рецесията. Ако оптимистичният климат, който цари сега в САЩ с избора на новия президент, е отражение на реалността, то смятам, че и други икономики по света ще усетят позитивните последици и че и Гърция ще има полза от това, каза тогава банкерът.

Междувременно стана ясно, че известният магнат, а сега президент е събрал най-богатото правителство в американската история. Сред обявените от него кандидати за висши постове има няколко мултимилионери, наследник на огромно семейно богатство и двама милиардери от класацията на сп. „Форбс“. Разпространяваните информации за съставянето на бъдещото правителство предполагат, че скоро Тръмп може да добави още свръхбогати хора в списъка с потенциални назначения. Когато бившият президент Джордж Уокър Буш събра своето първо правителство през 2001 г., медиите го определиха като екип от милионери, а държавни контролни органи повдигнаха въпроса дали те имат представа от проблемите, с които се сблъскват повечето американци. Тези хора, взети заедно, имаха изчислено с отчитане на инфлацията нетно богатство от около 250 милиона долара – близо десет пъти по-малко от благосъстоянието само на избрания от Тръмп кандидат за министър на търговията.

Бизнес връзките на управляващите, особено с Уолстрийт, предизвикват критики от демократите. Но избирането на тези кандидати също така подсилва заявяваната от Тръмп в кампанията позиция, че личности, които не са част от върхушката във Вашингтон, но знаят как да боравят със съществуващата „манипулирана“ система и да я използват, най-добре могат да оправят тази система в служба на работническата класа, коментира „Вашингтон пост“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *