Инвеститорите в имоти поемат все по-големи рискове

Инвеститорите в имоти поемат все по-големи финансови рискове на фона на ръста на търсенето, което подкрепя повишаването на цените, пише FT.

Представители на индустрията предупреждават, че нараства делът на външното финансиране на сделките, тъй като кредиторите облекчават изискванията към кредитополучателите. Засилва се и мецанин финансирането на фона на оптимизма на пазара.

Обемът на инвестициите във всички сегменти от пазара на имоти в Европа се увеличава. Най-силни ръстове се наблюдават в най-тежко засегнатите от кризата пазари.

През миналата година например средната цена набизнесимот в Ирландия се е повишила с 61%, а в Испания – с 44%, сочат данни на Real Capital Analytics. Обемът на инвестициите в двете държави се е разширил съответно със 178% и 59%.

В Холандия, чийто пазар на бизнес имоти също изпитва проблеми, се наблюдава 47% ръст на сделките през миналата година спрямо предходната.

„Подобно движение на капитали на фона на все още потиснатото търсене от страна на наематели на проблемните пазари представлява реален риск за всички, които очакват ръст на наемите“, коментира Джоузеф Кели, директор пазарни анализи в Real Capital Analytics.

Нарастващата популярност на Испаниясред инвеститорите в имоти също повдига доста въпросителни. „Пазарът страда от свръхпредлагане и някои ще се опарят сериозно“, посочва още анализаторът.

През последните месеци най-сериозен интерес към инвестициите в имоти на проблемните европейски пазари проявяват американски фондове, заедно с инвеститори от Азия и Близкия Изток, както и богати физически лица, примамени от високата доходност.

Базирани в Европа инвеститори посочват, че често се състезават с американски и азиатски фондове. На фона на засилената конкуренция за активи се възстановява и банковото кредитиране. Кредиторите са склонни вече да финансират до 70 на сто от стойността на сделките.

Все по-добри са и възможностите за осигуряване на мецанин финансиране, макар че то е по-скъпо, но пък така инвеститорите си осигуряват около 85 на сто от стойността на сделката.

Въпреки предупрежденията за инвеститорската еуфория, много от играчите на пазара смятат, че сегашните стойности на имотите са примамливи, а и фундаментите на пазарите са относително здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *