Инвеститорите изоставят американските акции за сметка на облигации и кеш

Акциите може и да са близо до исторически върхове, но инвеститорите изглежда бягат от тях. Ново проучване показва, че инвеститорите са намалили експозициите си към американски ценни книжа, избирайки облигациите или просто да държат пари в брой, пише CNN Money.

Мнозина все още се страхуват от рязък спад на фондовия пазар и не са сигурни как да тълкуват текущите пазарни условия. Периодът е специфичен за пазара на акции. Книжата на малките компании поевтиняват, налице е волатилност, а изглежда, че лихвените проценти ще останат ниски в близко бъдеще. Например, миналата седмица индексът на най-малките американски компании Russell 2000 навлезе в зоната на корекция.

По всичко личи, че именно безпокойството кара редица инвеститори да обърнат гръб на фондовия пазар, дори след като мнозина стратези съветват експозициите да останат отворени на фона на подобряващата се икономика.

Пазарните участници са изтеглили около 8,2 млрд. долара от американските взаимни фондове само за трите седмици, приключващи на 14 май, сочат данни на Investment Company Institute. Само за последните седем дни от изследваните фондове са регистрирани нетни отливи за 2,3 млрд. долара.

За сравнение – местните фондове, инвестиращи в акции, претърпяха нетни притоци за 4,1 млрд. долара през предишния триседмичен период, приключил на 23 април, показва още статистиката на ICI.

Парите отиват за покупка на облигации, което понижава още лихвените проценти по тях. Например, миналата седмицадоходността по 10-годишните американски облигации слезе под 2,5%за пръв път от октомври 2013 г.

Към облигационните фондове са потекли 4 млрд. долара само за седмицата, приключила на 14 май. За трите седмици сумата е била 10,4 млрд. долара. Всъщност, освен през януари, облигационните фондове се радваха на позитивни капиталови потоци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *