Инвеститорите масово теглят средства

Глобалните фондове за акции отчитат най-големите седмични тегления на капитал през седмицата до 24 август за последните 5 седмици заради опасенията, че повишаването на лихвите ще доведе до рецесия.

Куба започва да продава долари - Икономика - Светът - Новините на NOVA - NOVA

Инвеститорите са предпазливи преди годишния симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хоул. Те очакват речта на председателя на Фед Джером Пауъл, от която се надяват да научат повече за плановете на американската централна банка за затягането на паричната политика, пише Ройтерс, информира  investor.bg.

Според Refinitiv Lipper в седмицата до 24 август инвеститорите са се освободили от акции от глобални фондове на нетна стойност 10,48 млрд. долара. През предходната седмица покупко-продажбите са за 3,15 млрд. долара.

Във всички основни региони има изтичане на инвестиции от фондовете в акции. Най-голямо е то в Европа – нетната стойност е в размер на 5,17 млрд. долара. Следват САЩ с 2,19 млрд. долара и Азия с 2,11 млрд. долара.

Сред секторните фондове технологичните, индустриалните и потребителските дискреционни фондове са изтрили инвестиции за, съответно, 2,04 млрд. долара, 735 млн. долара и 595 млн. долара.

Фондовете във финансовия сектор са привлекли обаче 1,85 млрд. долара инвестиции за седмицата до 24 август, а фондовете за акции от сектора на комуналните услуги – 588 млн. долара.

Тегления има и от облигационните фондове – за 8,41 млрд. долара, което е най-голямата сума от 29 юни насам.

Московската борса забранява ползването на долари като обезпечение

Тегленията от високодоходните фондове са за 5,98 млрд. долара – най-големите седмични нетни продажби от 15 юни. От краткосрочните фондове са оттеглени 153 млн. долара.

Междувременно седмичните нетни продажби във фондовете на паричния пазар се понижават до триседмично дъно от 375 млн. долара.

Данните за стоковите фондове показват, че фондовете за благородни метали са претърпели изходящи потоци от 354 млн. долара, като тегленията са за девета поредна седмица. От енергийните фондове са изтекли минималните 5 млн. долара.

Анализ на 24 457 фонда на нововъзникващи пазари показа, че инвеститорите са осъществили продажби за 1,34 млрд. долара, което е най-големият отлив на средства в тези фондове от 5 седмици.

От облигационните фондове на развиващи се страни са изтеглени малко над 1 млрд. долара след три поредни седмици на нетни покупки.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *