Инвеститорите очакват по-рязко увеличение на лихвите

Американският долар се понижи спрямо другите основни световни валути, отстъпвайки от 20-годишния максимум, който цената му достигна във вчерашната валутна търговия, съобщи Ройтерс.

Обратната връзка между лихвите и акциите май е само на теория - Investor.bg

Инвеститорите анализират възможността за рязко увеличаване на лихвите от Европейската централна банка, като някои вярват, че тя може да предприеме следващо увеличение със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта).

Индексът на долара спрямо другите шест основни валути се понижи до 108,65 в днешната азиатска търговия, след като по-рано отбеляза 109,48, ниво, което не е достигано от септември 2002 г.

Еврото се повиши с 0,08 на сто до 1,00045 евро за долар, след като през последната седмица не успя да се задържи над паритета с американската валута.

„Еврото намери известна стабилност, в близост до паритета, благодарение на очакванията, че ЕЦБ може да вдигне основната си лихва със 75 базисни пункта на заседанието си през септември“, каза Шон Калоу, валутен стратег в австралийската банка „Уестпак“ (Westpac).

istock
istock

По думите му еврото остава непривлекателна инвестиция, а задълбочаващата се газова криза в Европа означава, че по-агресивните повишения на лихвите от срана на ЕЦБ само ще задълбочат рецесията.

„Очакваме валутната двойка евро/долар да достигне нови дъна през следващите дни, като 0,98 евро за долар е следващата очевидна цел“, добави Калоу.

Доларът спадна с 0,17 на сто до 138,505 йени за долар, след като по-рано в азиатската търговия се повиши до 139 йени за долар за първи път от средата на юли.

Британската лира добави 0,1 на сто до 1,17175 лири за долар, възстановявайки се от почти двугодишно дъно, достигнато при вчерашната търговия от 1,16495 лири за долар.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *