Инвеститорите панически бягат от най-голямата финансова група в Русия

Участниците на московската борса реагират панически на поставянето под домашен арест на собственика на АФК „Система“ – най-голямата частна диверсифицирана финансово-индустриална публична група в Русия. Владимир Евтушенков е заподозрян в пране на пари в особено големи размери покрай приватизирането на компанията Башнефт и няма право на никакви комуникации от къщата си в Подмосковието в следващите 2 месеца.

След откриването на търговията акциите на „Система“ рухнаха с 26%, а на Башнефт“ – с 14%. Това автоматично доведе до спиране търговията със „Система“ за известно време, но след подновяването й бягството на инвеститорите продължи. Към 11:30 местно време обезценяването надхвърли 29.3% спрямо края на вчерашната търговска сесия.

„Това е логична реакция на новините от снощи – ръководителят на „Система“ е под домашен арест, а компанията може да изгуби половината от активите си, генериращи приходи, Башнефт може да смени собственика си и съответно всички дивиденти изчезват, затова и инвеститорите реагират така“, казва пред РБК Максим Орловски от „Ренесанс Капитал“.

Вълната повлече и холдинга МТС на Евтушенков, който формално не е засегнат от разследването. В Москва изчакват да отворят борсите в Лондон и Ню Йорк, за да получат по-пълна картина за ефекта от новината върху пазара.

Задържането на Евтушенков е първият арест на толкова богат предприемач от сагата с ЮКОС и Михаил Ходорковски преди 10 години. Самият Ходорковски смята, че всичко, което се случва, е заради Игор Сечин – директора на „Роснефт“, който искал на всяка цена да се сдобие с Башнефт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *