Инвеститорите търсят убежище в най-големите американски компании

Инвеститорите търсят безопасност, тъй като рисковете нарастват, от войната в Украйна до покачващите се лихвени проценти и потенциала за световна рецесия. И тази сигурност те намират на най-неочакваното на пръв поглед място в САЩ – в най-големите американски компании.

Червена вълна заля световните фондови пазари* | manager.bg

Индексът S&P 500 се повиши с повече от 8% през последните две седмици, възстановявайки всичките си загуби след руската инвазия на 24 февруари. Междувременно високотехнологичният Nasdaq 100 спечели почти 11% за същия период, информира infostock.bg.

Тъй като печалбите изглеждат силни и корпоративните перспективи се подобряват, има причини да се смята, че тези печалби могат да се задържат въпреки безбройните рискове, пред които са изправени световните акции.

„Това притеснява хората, защото те чувстват, че пазарът е безсърдечен“, каза в телефонно интервю Нанси Тенглър, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор в Laffer Tengler Investments. „И това е така.“

Сраженията предизвикаха скок в цените на суровините, разпалвайки инфлацията, която вече беше на връх от четири десетилетия. Междувременно санкциите срещу Москва заплашват да натежат върху глобалния икономически растеж. Рисковете от рецесия в САЩ също се натрупват, като части от кривата на доходността на държавните облигации се обръщат, когато Федералният резерв се впуска в нов цикъл на затягане.

Може би най-озадачаващият е фактът, че най-големите фондови пазари в света не са се сринали. Индексът STOXX Europe 600 е основно равен, откакто Русия нахлу в Украйна. Индексът MSCI AC Asia Pacific се понижи с малко повече от 3% през този период, а индексът Nasdaq Golden Dragon China загуби около 7,5%, до голяма степен поради опасенията за това китайски фирми да бъдат изгонени от борсите в САЩ.

Засега американските акции изглеждат най-добрият вариант за глобалните инвеститори, особено в сравнение с облигациите. Възвръщаемостта на световния държавен дълг, претеглена спрямо световния БВП, е на път за най-лошата си година от 1949 г., според Bank of America.

„Гледната точка е, че просто трябва да се въртим към сектори, които са по-благоприятни за ситуацията, защото наистина няма много алтернатива на акциите“, каза Иля Фейгин, управляващ директор и старши стратег във WallachBeth Capital.

Сила на печалбите

Акциите с голяма капитализация в САЩ предлагат повече сигурност и стойност от акциите с малка и средна капитализация, тъй като са склонни да генерират надежден доход за инвеститорите, особено компании, които могат да поддържат изплащането на дивиденти. В допълнение, спадът на пазара на акции в САЩ към началото на годината може до голяма степен да се дължи на скок в цените на петрола и смекчаване на икономическия растеж, което означава, че те вече не са толкова скъпи, според Тенглер.

„Американските акции с голяма капитализация са убежище, защото са надеждни производители и нямат много дългове“, каза Тенглер. „Това е възможност за покупка на по-качествени компании.“

Глобалните фондови пазари изпуснаха напрежението, петролът поевтиня

Друг етап на подкрепа за американските акции подобрява очакванията за ръста на печалбата на акция на S&P 500 през първото тримесечие, които се увеличават за три поредни седмици, според Bloomberg Intelligence.

„Изглежда, че акциите до голяма степен се оценяват в близкосрочни геополитически и лихвени рискове“, пише в бележка Джина Мартин Адамс, главен стратег по акции в Bloomberg Intelligence. „Прогнозите за печалбите отново се покачват, тъй като анализаторите се чувстват по-комфортно относно рисковете във веригата на доставки и оценките за приходите продължават да се подобряват.

Инвеститорите също намират утеха в американските корпорации благодарение на огромните купчини пари в техните баланси, натрупани по време на пандемията. В резултат на това американските компании засилват обратното изкупуване на акции до рекорди. Фирмите от S&P 500 изкупиха обратно 882 милиарда долара акции миналата година, което е с 9,3% повече от предишния рекорд, поставен през 2018 г., според индексите на S&P Dow Jones.

В допълнение, някои от най-големите технологични имена като Apple Inc., Alphabet Inc. и Microsoft Corp. остават надолу през годината, предоставяйки възможности за закупуване на акции, които са били на най-високите нива не много отдавна.

„Big Tech показа устойчивост, особено имената на FAANG“, каза в интервю Ерик Бейли, изпълнителен управляващ директор по управление на богатството в Steward Partners Global Advisory. „Инвеститорите видяха, че някои от тези акции поевтиняват с поне 20% като възможност за покупка. Кибер акциите също са светло място, докато полупроводниците са привлекателни, тъй като са гръбнакът на дигиталния свят.“

Като се има предвид всичко това, все още има рискове, тъй като историческите индикатори за рецесия мигат предупредителни знаци за инвеститорите, но изпращат смесени съобщения. Разликата между доходността на двугодишните и 10-годишните облигации се стеснява, докато спредът между 10-годишните и тримесечните облигации всъщност се увеличава. И двете мерки са предвиждали рецесии в миналото.

От техническа гледна точка, S&P 500 е в ключова точка на преобръщане сега, когато прекоси обратно своята 200-дневна пълзяща средна. Ако може да остане над това ниво и да се придвижи над февруарските максимуми от около 4590 пункта (в момента е около 4523 пункта), това може да сигнализира, че пазарът е на възходяща траектория. Ако се провали обаче, това вероятно ще е знак, че се разгръща контратенденция.

„Историята показва, че пазарите първоначално виждат значителен спад на опасенията за война. Тогава често се случва възстановяване, след като актът е настъпил“, каза Бейли. „Какво може да промени мнението ми? Случва се нещо по-лошо. Не знаем как ще свършат нещата между Русия и Украйна. Това е голяма тревога. Ескалира ли или се влошава?“

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *