Инвеститори съдят Volkswagen за солена сума

Почти 300 инвеститори в групата Volkswagen са завели иск в Германия срещу компанията за милиарди заради загубите от разразилия се през миналата година скандал с вредни емисии. Те съдят производителя за 3,3 милиарда евро, което е най-големият удар за него след вълната от искове в САЩ, пише Bloomberg.

Искът е заведен в понеделник в окръжния съд в Брауншвайг, като в него са се включили инвеститори от цял свят. Обвинението срещу Volkswagen е за ненавременна реакция по отношение на скандала от края на лятото на 2015 г.

“Не знаем нищо за делото и не можем да коментираме тази информация”, заявява от друга страна говорителят на компанията Ерик Фелбер.

Междувременно в началото на месеца от Volkswagen потвърдиха, че може да се наложи да се направят съкращения на служители в САЩ, в Европа, както и на други места, в зависимост от размера на глобите, които фирмата ще трябва да изплати заради скандала с вредните емисии.

Американското министерство на правосъдието съди германския производител за 46 милиарда долара заради нарушаване на местното законодателство, свързано с опазване на околната среда. Междувременно 600 хиляди коли от засегнатите в Щатите все още чакат да бъдат изтеглени и ремонтирани от Volkswagen.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *