Инвестиция от 100 млн. евро в облигации на БЕХ направи ЕБВР

Инвестиция в България за пореден път направи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която закупи за 100 млн. евро от новите седемгодишни облигации в размер на общо 550 млн. евро на Българския енергиен холдинг, които БЕХ успя да емитира успешно в края на предходния месец, се посочва в сайта на ЕБВР.

Участието на ЕБВР ще помогне на БЕХ да продължи да оказва подкрепа на ключови реформи в енергийния сектор, както и за преструктуриране на финансовия баланс на българския държавен холдинг и за подобряване на дългосрочната финансова устойчивост на енергийния сектор в България.

ЕБВР направи тази инвестиция и  купи седемгодишните необезпечени облигации на БЕХ на 26-и юни 2018 година и на 31-ви юли 2018 година. Самите облигации започнаха да се търгуват на борсата Euronext Dublin на 28-и юли тази година, като се очаква да започне тяхната търговия и на Българската фондова борса през настоящия месец. Новите облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на стари облигации на БЕХ в размер на 500 млн. евро, емитирани през 2013 година, което ще подобри финансовата структура на холдинга.

Като част от текущата и предишната покупка на облигации на БЕХ от страна на ЕБВР, която се състоя през 2016 година, Европейската банка за възстановяване и развитие и правителството на България си сътрудничат относно „Програма за регулаторно развитие на българския енергиен сектор“, която има за цел да подпомогне либерализирането на пазара в съответствие с последните промени в енергийното законодателство. България има за цел да либерализира своя електроенергиен пазар в съответствие с правилата на Европейския съюз.

Участието на ЕБВР не само подпомага българския енергиен сектор, но и допринася за задълбочаването на капиталовите пазари, като и двете цели са приоритети в стратегията на банката за инвестиция в страната. Тази облигация ще има най-дългият срок, издаден от български корпоративен емитент, и ще бъде най-голямата облигационна емисия, регистрирана на борсата в София.

Досега ЕБВР е инвестирала близо 3,9 млрд. евро в различни сектори на българската икономика в около 250 проекта. Инвестициите в енергийния сектор представляват около една трета от портфейла на банката в страната.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *