Индексите на водещите европейски борси не мръднаха от червеното

Те са скочили с 4.2% през юли, показаха данните. Двигател на растежа са поръчките за транспортно оборудване.
 
Така към този час зелените пари поскъпват до $ 1.2499, като границата от $ 1.25 бе преодоляна.
Добри новини имаше и в Европа, след като канцлер Меркел си даде месец, за да реши дали Гърция заслужава отсрочка за реформите или не.
В добавка на това агенция Fitch съобщи, че засега няма основания да променя кредитния рейтинг на Испания, което би трябвало да донесе облекчение в Европа. Все пак страната рискува да изгуби инвестиционния си рейтинг, посочват анализаторите на агенцията.
Въпреки това индексите на водещите европейски борси не мръднаха от червеното и завършват деня с понижения по-големи от половин процент.
Щатите също отварят надолу.
Dow Jones Industrial Average пада с 0.19% до 13 049 пункта.  S&P 500 Index потъва с 0.15% до 1 399 пункта. NASDAQ Composite Index се понижава с 0.21% до 3 046 пункта.
Търговията с петрол е динамична и се влияе от скъпия долар. лекият американски петрол поевтинява с 18 цента до $ 96.09 за барел. В същото време сортът брент поскъпва с 89 цента до $ 116.68 за барел.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че желае Гърция да остане в еврозоната, но повтори, че желае да види доклада от инспекцията на Тройката, който ще излезе през следващия месец и ще даде информация за изпълнението на поетите финансови ангажименти. Едва тогава германия ще може да прецени дали Гърция има основание да получи отсрочка за реформите, или не.
Изявлението на Меркел идва непосредствено след срещата й с гръцкия премиер Антонис Самарас, който предприе турне до Берлин и Париж, за да запознае най-влиятелните икономики в еврозоната с молбите на Атина за отсрочка. Самарас настоява, че Гърция не иска повече пари, а глътка въздух, за да е в състояние да изпълни поетите ангажименти и да върне доверието в себе си.
Тази новина не помага особено много на еврото и то потъва с близо половин процент към долара. курсът на обмяна към този час е $ 1.2512.
Работна група, водена от финансовия министър на Германия проучва какъв ще бъде икономическият ефект, измерен в пари, при излизане на Гърция от еврозоната. Новината поде германската преса и още няма официално потвърждение, но за сметка на това има официални реакции по нея. Премиерът на Гърция призова да се спрат с политическите спекулации по този въпрос, тъй като те не помагат за подобрение на ситуацията в еврозоната. В интервю за френският Le Monde той обясни, че Атина прави всичко възможно, за да спази ангажиментите си, поети пред страните, осигурили спасително финансиране в две поредни операции.
В очакване на още новини за Гърция и най-вече дали Германия и Франция ще се обединят около едно мнение по молбата на Атина за отсрочка на реформите с две години, търговията в Европа е колеблива. Индексите на водещите борси са на червено.
FTSE 100 пада с 0.15% до 5 767 пункта. DAX INDEX губи 0.02% до 6 948 пункта. CAC 40 INDEX потъва с 0.21% до 3 425 пункта.
Еврото пада с повече от четвърт процент към долара до $ 1.2532.
Азиатските индекси се движат с резки понижения. Негативизмът избива най-вече в търговията с акции на дружества от сектора на суровините, а причината за това се крие в скептицизма по отношение на глобалната икономика и разочарованието от действията на централните банки по света.
След като и през тази седмица Европейската централна банка не направи интервенцията, която пазарите очакват отдавна, и Федералният резерв на САЩ поля със студен душ играчите, които залагаха на нова серия от програмата с количествени улеснения. Вече е ясно, че централните банки най-вероятно няма да предприемат нищо до месец септември.
Разпродажби се наблюдават и при технологичните компании.
В САЩ търговията бе съпроводена от новина за известно подобрение на имотния пазар, което обаче не бе достатъчно мотивиращо за инвеститорите. Така индексите финишираха на червено.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.88% до 13 057 пункта.  S&P 500 Index изгуби 0.81% до 1 402 пункта.  NASDAQ Composite Index се понижи с 0.66% до 3 053 пункта.
В Токио, Хонконг и Пекин настроенията са още по-мрачни.
Nikkei 225 пада с 1.22% до 9 066 пункта.  Hang Seng Index потъва с 1.19% до 19 893 пункта. CSI 300 Index губи 0.77% до 2 284 пункта.
Във валутната търговия еврото омеква към долара до $ 1.2563. Най-съществено влияние за това оказват срещите на гръцкия премиер Антонис Самарас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, от които ще стане ясно дали Атина ще получи отсрочка за реформите.
Така поскъпващият долар обаче играе ролята на насрещен вятър спрямо цената на петрола. В азиатската сесия лекият американски петрол с доставка през октомври поевтинява с 60 цента до $ 95.67 за барел. Сортът брент добавя 0.16% до 115.94 за барел. На пазара се усеща и тенденция по изтегляне на печалби.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *