Индексите на Wall Street изригнаха след добри новини

Освен това още се усеща позитивния ефект на конструктивния тон, в който започнаха да се водят преговорите по преодоляване на така наречената „фискална бездна“ в САЩ.
Dow Jones Industrial Average расте с 0.83% до 12 692 пункта.  S&P 500 Index добавя 1.24% до 1 376 пункта. NASDAQ Composite Index напредва с 1.24% до 2 888 пункта.
Освен прогнозните данни за ръста на американската икономика през лятото, новина, която вълнува инвеститорите на Wall Street, дойде от технологичния сектор. Президентът на Intel Пол Отелини ще се оттегли от компанията през май и ще се оттегли в пенсия. Това е важно за акционерите, тъй като от следващия шеф на Интел ще зависи какъв курс ще поеме технологичният гигант.
Европейските индекси успяха да надвият негативизма и към този час се движат на положителна територия. Еврото е слабо към долара и се търгува при $ 1.2777. Йената също пада към долара до 81.20 йени за долар.
Петролът поскъпва силно, като фючърсите за лек американски с доставка през януари добавиха $ 1.40 до $ 88.32 за барел. Сортът брент поскъпва с $ 1.85 до $ 110.80 за барел.
Минути преди старта на сесията на Wall Street агенция Блумбърг публикува информация, от която е видно, че икономистите на Goldman Sachs Group и Barclays очакват икономиката на САЩ да е нарастнала с 2.9% през третото тримесечие на годината, съобщава Блумбърг. Ако очакването се сбъдне, това ще се окаже най-силното тримесечие за годината.
10:32 часа
Европейската сесия стартира с ръст за индексите, който анализаторите обясниха с конструктивния диалог по темата за фискалната бездна в САЩ. Зеленият цвят по индексите обаче се запази само броени минути и към този момент борсите в Лондон, Франкфурт и Париж светят в червено.
FTSE 100 пада с 0.45% до 5 652 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.37% до 7 017 пункта. CAC 40 INDEX губи 0.32% до 3 371 пункта.
Еврото отслабва към долара до $ 1.2757.
През тази седмица инвеститорите очакват новини около проблема на Гърция. Очаква се постигане на резултат от преговорите между Международния валутен фонд и еврозоната за даването на допълнително време на страната за изпълнение на поставените условия. За държавите – донорки на спасителна помощ това означава наливане на допълнителни € 31 млрд. в Гърция.
След поскъпването в края на миналата седмица, в началото на тази доларът изпусна парата и с това помогна на петрола да поскъпне още повече. Върху основната енергийна суровина продължава да оказват влияние страховете около военния конфликт в ивицата Газа, тъй като ако насилието в региона не спре скоро, има опасност от война между Израел и Иран, което да блокира доставките от петрол.
Азиатските инвеститори, които първи стъпват в новата седмица, се вълнуват и от случващото се в Япония, където предстои вземане на важно решение от страна на централната банка Bank of Japan тази седмица. Това е и причината за ралито на фондовата борса, отвело с близо процент и половина нагоре водещият индекс.
Nikkei 225 се покачи с 1.43% до 9 153 пункта. Hang Seng Index добави 0.35% до 21 232 пункта. CSI 300 Index падна с 0.14% до 2 174 пункта.
В средата на тази седмица властите в Япония ще покажат дали смятат да пристъпят към още улеснения за местната икономика и какъв би бил размерът на поредната програма. Както и до сега това се извършва чрез централната банка, на която се възлага да изкупува определени количества държавни ценни книжа от банките, като по този начин практически печата нови юани.
Докато очакването държи в напрежение играчите на форекс пазара, там доларът отслабна и към този час обменният му курс към еврото е $ 1.2767, а към йената 81.35 йени за долар.
Лекият американски петрол поскъпва с 91 цента до $ 87.83 за барел. Сортът брент добавя 7 цента до $ 109.82 за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *