Индия гради най-голямата здравна система в света

Индия обяви национална здравна схема за половин милиард от най-бедните си граждани, което е голям подарък за гласоподавателите преди общите избори.

Финансовият министър Арун Джаитли каза, че най-уязвимите семейства в Индия ще имат достъп до 500 000 рупии (7855 долара) годишно за болнично покритие чрез инициативата.

Индия харчи малко над един процент от своя БВП за общественото здравеопазване. Това е един от най-ниските показатели в света. Правителството цели да го увеличи до 2,5% до 2025 г. В момента то предоставя 30 000 рупии за здравеопазване за бедни семейства, но тази сума не е достатъчна, за да покрие повечето медицински процедури.

„Това ще бъде най-голямата в света програма за здравеопазване, финансирана от правителството“, заяви иминистърът пред парламента в речта си за бюджета. Правителството непрекъснато, но сигурно напредва към постигане на цел за универсално здравеопазване“.

По думите му ще бъдат предоставени „достатъчно средства“, за да се разгърне осигурителна програма за 500 милиона от най-бедните в Индия. В обхвата на програмата попадат около 40% от населението на страната. Ще бъдат създадени 150 000 здравни центъра, в тях основните лекарства и диагностични услуги ще бъдат безплатни, информира econ.bg/.

Индия е дом на 1,25 милиарда души, но няма достатъчно лекари, а държавните болници са натоварени до крайно ниво.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *