Индия и Израел откриха нова ера с 9 сключени споразумения

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи посещението си в Индия като начало на нова ера в двустранните отношения на фона на подписаните днес девет споразумения, предаде ДПА.Индия и Израел подписаха договори в областта на петрола и газа, възобновяемата енергия, отбраната, авиацията, киберсигурността, производството на филми и инвестициите.
Нетаняху, който пристигна вчера в Индия, се срещна с индийския си колега Нарендра Моди, като разговорите им бяха съсредоточени върху отбраната, търговията, борбата срещу тероризма, както и върху нови области на сътрудничество и разширяване на партньорството им.
Моди отбеляза, че страните планират да се сближат чрез укрепване на областите на сътрудничество, които засягат пряко живота на хората като селското стопанство, науката, технологиите и сигурността.
Навлизаме в нова ера на нашите отношения. Имаме дипломатически отношения от 25 години, но сега се случва нещо различно, заради вашето ръководство и нашето партньорство, изтъкна Нетаняху пред Моди.
Индия има отдавнашни връзки с арабския свят и подкрепя от десетилетия палестинската кауза, припомня ДПА.
Страната установява дипломатически отношения с Израел през 1992 година, като и двете държави отбелязват 25-ата годишнината на двустранните връзки.
Пред юли Моди стана първият действащ индийски държавен ръководител, който посети Израел. Нетаняху връща визитата и е първият израелски премиер, който посещава Индия от 15 години след Ариел Шарон през 2003 година. По-рано днес израелският министър-председател посети мемориала на лидера на индийското националноосвободително движение Махатма Ганди.
Предстои Нетаняху да посети Тадж Махал и да произнесе реч в Гуджарат, родния щат на Моди, преди да приключи обиколката си във финансовата столица на Индия Мумбай.
В навечерието на визитата обаче Индия анулира поръчка за 500 милиона долара на 8000 противотанкови ракети „Спайк“, произведени от израелската оръжейна компания Рафаел.
Израел е водещият доставчик на оръжейни материали за Индия с доставки за около един милиард долара годишно.

Сред водещите износители в света Израел се нарежда на десето място, но зад нея са такива страни с големи икономики и армии като Турция, Канада, Южна Африка и Австралия. А сред вносителите без конкуренция са две държави: Индия и Саудитска Арабия. Безспорно Индия е водещият вносител на оръжия в света. Вносът към милиардната азиатска страна се е увеличил двойно през последните 10 години. Днес тя внася 15 процента от оръжията по света, като към нея се пренасочват почти 40 на сто от руския износ. Саудитска Арабия е вторият най-голям клиент на производителите на оръжия в света, като арабското кралство увеличава своя внос 5 пъти през последните 10 години. Страната се снабдява с оръжия основно от Обединеното кралство и САЩ, покривайки 41 процента от целия износ на Острова.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *