Индия се готви да забрани криптовалутите

Индийските законодатели са готови да излязат с инициатива за забрана на добива и обращението на криптовалути в страната, съобщи Ройтерс, като се позова на собствени източници. Нормата предвижда глоби за всеки, който търгува с критовалута в страната или просто притежава такава.

Законопроектът се очертава като един от най-рестриктивните в света

Притежаването на криптовалута скоро може да се окаже незаконно в Индия
(снимка: CC0 Public Domain)

Проектът се сочи като един от най-стриктните в света и ще криминализира всяко „притежание, издаване, добив, търговия и прехвърляне на крипто-активи”, отбелязва Ройтерс.

След като законът влезе в сила, участниците на пазара ще получат шест месеца, за да се отърват от наличната криптовалута, а „копаенето” ще бъде напълно забранено. Който не се отърве от крипто-активите си, ще бъде санкциониран, информира technews.bg.

Къде се „скриха“ криптовалутите и какво да очакваме през 2020

В същото време индийските власти обмислят възможността за пускане на официална държавна криптовалута, не са изключени и други аспекти на използването на блокчейн технологията.

Ако забраната стане закон, Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно. Дори Китай, чието правителство забрани добива и търговията с криптовалути, не наказва притежанието на такива.

Какво представляват криптовалутите?

В Индия, въпреки заплахите от страна на правителството за забрана, обемите на транзакциите се увеличават и вече има 8 милиона инвеститори, които държат 100 милиарда рупии (1,4 милиарда долара) във вид на крипто-инвестиции, според неофициални оценки на индустрията.

Официални данни за пазара на криптовалута в Индия няма. Властите обаче определят криптовалутите като измами.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *