Индия се дигитализира

Индия предприе една от най-големите промени, които страната, а и по-голямата част от света, някога е виждала, след като въведе национална база данни за идентификационна информация и в голяма степен елиминира физическата валута. Този ход има потенциал да повлияе и върху останалата част от света, пише изданието Futurism

През ноември миналата година, като част от спорния план за превръщането на Индия в безкешово и дигитализирано общество, министър-председателят Нарендра Моди обяви банкнотите от Rs 500 и Rs 1 000 рупии за невалидни. По този начин деактивира стойността на 86% от циркулиращите в страна пари.
Тази стъпка беше една от последните в плана, след като по-рано основата бе поставена с представянето на биометричната база данни на Aadhaar. В нея бяха събрани на едно място данните за самоличността на 95% от населението през 2016 г.
Базата данни бе надградена с India Stack – платформа, даваща възможност да хората да съхраняват и споделят информация като адреси, банкови извлечения, трудови досиета и данъчни декларации, всички ратифицирани преди това от системата на  Aadhaar.
Ключовият аспект в India Stack е предоставянето на достъп на всеки човек до една от 11-те Payment Bank, така че да могат да управляват плащанията и трансферите си, но не и да теглят заеми.
Всъщност елиминирането на кешовите разплащания принуждава хората да се приспособят към новата цифрова инфраструктура. Вследствие на това 270 млн. души трябваше да си открият банкови сметки, а 10 млрд. долара да бъдат депозирани само през първите три години. Всичко това дава основа на зараждането на първото безкешово общество в света.
Решението има значителни последици не само за Индия, но и за останалата част от света. В самата страна това води до съпротива заради огромното преимущество на паричните преводи към момента. Данните сочат, че и през тази 78% от транзакциите в Индия са били чрез пари в брой.
В дългосрочен план обаче, стъпката може да бъде определена като стратегическа, тъй като това може да допринесе за намаляване на корупцията и „черните пари“ в страната, както и да въведе по-стабилна и ефективна данъчна система. Очаква се, че това ще доведе и до превръщането на плащанията в напълно сигурно нещо, като модернизира системата на индийската икономика.
Световните последици от цифровизацията на Индия също са сериозни. Според Раул Пал, бивш управител на GLG Global Macro Fund, това може да се окаже „биткойн убиец“ и да предвещае края на криптовалутата. Ако не се случи така, този ход може да се окаже поне интересен експеримент, който да послужи като пример на останалите страни, желаещи да преминат към безкешови разплащания, информира economic.bg. Такава може би е Швеция, която е редуцирала с 40% наличните пари и монети в обращение.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *