Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за 3 млрд. долара

Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за $3 млрд., включително щурмови хеликоптери. Двете страни задълбочават отбранителните и търговските си връзки, за да балансират влиянието на Китай в региона, предаде Ройтерс.Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за 3 млрд. долара.

Резултат с изображение за „тръмп в индия“

 

Индия и САЩ постигат напредък и в сключването на голямо търговско споразумение, каза Доналд Тръмп. Преговарящите от двете страни от месеци се опитват да изгладят различията си по въпроса за селскостопанските стоки, медицинското оборудване, дигиталната търговия и новите мита.

Индийските мита все още са твърде високи, може би едни от най-високите в света, заяви Тръмп. Това бяха и единствените му критични думи, които отправи към най-многолюдната демокрация в света при визитата си, която той самият определи като грандиозен успех, информира economynews.bg.

Резултат с изображение за „тръмп в индия“

преди 2 дни

„Облагат стоките ни с голямо количество мита, не може така“, каза той на пресконференция, отново изтъквайки митата за мотоциклетите „Харли-Дейвидсън“, допълва БТА.

Тръмп имаше среща на четири очи с индийския премиер Нарендра Моди, след което двамата взеха участие в разширеното заседание на двете правителствени делегации. На тези срещи бе постигнат напредък по основните въпроси в двустранния дневен ред, най-вече по търговския спор.Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за 3 млрд. долара.

Резултат с изображение за „тръмп в индия“

преди 2 дни

След тези срещи Тръмп определи визитата си в Индия като продуктивна, особено с оглед на сключените сделки за закупуването на американски хеликоптери за индийската армия. Индия ще купи 24 хеликоптера „Сий хок“ от „Локхийд Мартин“ с ракети „Хелфайър“ на обща стойност 2,6 милиарда долара. Делхи планира поръчка и за шест вертолета „Апачи“.

Индия модернизира армията си, за да намали изоставането си от Китай, и в осъществяването на това си намерение все повече се обръща към САЩ, вместо към традиционния си доставчик, Русия, отбелязва Ройтерс.

Тръмп изрази надежда да постигне голямо търговско споразумение, което ако стане, вероятно ще се случи до края на 2020 г.

„Нашите екипи постигнаха огромен успех в договарянето на всеобхватно търговско споразумение, аз лично съм оптимист, че можем да постигнем сделка, а това ще бъде от голяма важност и за двете страни“, каза Тръмп в присъствието на Моди.

Двете страни отначало възнамеряваха да сключат „мини сделка“, но в крайна сметка постигането на тези цел им убягна.

Резултат с изображение за „тръмп в индия“

Вместо това сега двете страни се стремят да постигнат по-голям пакет от договорености, включително евентуално споразумение за свободна търговия, информира economynews.bg.

Президентът на САЩ заяви, че е обсъдил с индийския премиер, когото нарече „скъп приятел“, важността на това Индия да има сигурна телекомуникационна мрежа от пето поколение. Тръмп отбеляза това в навечерието на планиран търг в Индия за предоставяне на честоти за изграждането на такава мрежа.

САЩ забраниха на „Хуавей техмолоджис“ да участва в изграждането на този тип мрежа на тяхна територия с аргумента, че това крие опасност от шпионаж в полза на Китай – твърдение, което „Хуавей“ и Пекин отричат. Но Индия, където телекомите отдавна използват оборудване за мрежите си от китайския производител, все още не е взела решение по въпроса.

Днес Тръмп отново се върна на вчерашното си посрещане на стадиона в Ахмедабад. Той отново похвали Моди и обърна внимание на броя на множеството, което се е било събрало на спортното съоръжение. По думите на президента отвън дори е имало „хиляди хора, които са се опитвали да влязат“.

„Може би те са били там повече заради Вас, отколкото заради мен, бих се надявал да е така“, обърна се той към Моди. „Хората Ви обичат. Всеки път, когато споменавах името Ви, те започваха да ликуват“, каза Тръмп.

В Делхи президентът днес бе посрещнат с държавни почести в президентския дворец, с 21 топовни салюта и конни гвардейци с червени мундири, на фона на стелещ се смог в индийската столица.

Индия е една от малкото страни, в които рейтингът на Тръмп е над 50 процента, а медиите отразиха изключително подробно цялото му посещение. Според коментатори президентът на САЩ е съумял да отправи най-подходящите послания при първата си официална визита в най-многолюдната демокрация в света.

Резултат с изображение за „тръмп в индия“

преди 2 дни

Те възторжено хвалеха и Моди за зрелищното посрещане на Тръмп.

„Прегръдката между Моди и Тръмп става още по-силна“, излезе със заглавие „Таймс ъв Индия“.

Но като признак за скритото под повърхността политическо напрежение в Индия вчера в Делхи избухнаха протести с насилие заради нов закон за гражданството, който според критиците му дискриминира мюсюлманите и представлява пореден опит за разклащане на светските устои на демокрацията в Индия. Според тях законът следва модел на разделение, насаждано от хиндуистката националистическа Индийска народна партия на Моди.

Най-малко седем души загинаха, а около 150 бяха ранени при тези сблъсъци, които продължиха и днес в друга част на столицата, далеч от центъра на Делхи, където Моди приемаше Тръмп.

Тръмп каза пред репортерите, че е разговарял с Моди за религиозните свободи, но добави, че не иска да бъде въвличан още повече в този въпрос.

Тръмп похвали възхода на Индия. По думите му тя е стабилна и процъфтяваща демокрация и това според него е едно от постиженията на века.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *